L’Ajuntament entrega la neteja de grafitis de la ciutat a l’empresa d’un multimilionari mexicà

El contracte tindrà una durada de tres anys i suposarà uns guanys de més de 13 milions per l'empresa

Un tren de Rodalies pintat amb grafits mentre una treballadora de la neteja camina per l'andana. ACN

Més de 13 milions d’euros seran el que cobrarà la companyia FCC Medio Ambiente SA per netejar Barcelona de pintades, cartells i altres elements a la via pública. Aquesta empresa que depèn del Grupo FCC i per tant, és propietat del magnat mexica Carlos Slim que el 2016 va fer una operació de compra pel grup empresarial de 738 milions d’euros amb la qual va fer-se amb el 25,66% de l’empresa. Actualment, aquest empresari és considerat el vintè home més ric del món amb una fortuna de 59.800 milions de dòlars, té en possessió més del 76% de l’empresa mentre que Esther Koplowitz, la tercera dona més rica d’Espanya en posseïx el 4,6%.

D’altra banda, el Grup FCC del qual depèn FCC Medio Ambiente actua en països on hi ha incompliments dels drets humans com Aràbia Saudita o Qatar i algunes de les seves filials es troben en territoris de baixa tributació com Panamà o Belice.

Segons els documents de l’oferta de contractació pública de l’Ajuntament, la durada del contracte serà de tres anys i podrà ser prorrogat durant 12 mesos més.

Les dades de 2018 referents a la neteja expliquen que a la ciutat de Barcelona es van dur a terme durant aquell any un total de 170.115 actuacions al carrer. En total 115.895 van ser per netejar pintades 53.954 per retirar cartells i 266 per treure pancartes.