L’Ajuntament de Barcelona reclama a Endesa 3 MEUR per impagament de taxes

La companyia abona els diners però discrepa en una partida d'1,8 milions, que assegura que gestiona com a "intermediari" amb la CNMV

L’Ajuntament de Barcelona ha reclamat a Endesa un deute de 3 milions d’euros relacionats amb taxes impagades entre els anys 2011 i 2015. El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha detallat que la xifra és fruit d’una auditoria interna sobre tots els subministraments de la ciutat. Per una banda, s’ha detectat que Endesa va deixar de pagar 860.000 euros d’una taxa que grava el cablejat de l’espai públic. Al mateix temps, s’ha constatat un altre deute d’1,8 MEUR relacionat amb uns ingressos extres que la companyia elèctrica no hauria declarat. A aquestes dos xifres, l’Ajuntament hi suma una multa de 300.000 euros com a penalització pels deutes anteriors. Fonts d’Endesa han admès a l’ACN que existia un impagament de 860.000 euros però discrepen de l’1,8 MEUR. Asseguren que corresponen a uns diners que l’empresa no considera ingressos propis perquè els remet a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), de manera que només actua com a “intermediari”.
Eloi Badia ha explicat aquest divendres que l’auditoria forma part d’un anàlisi exhaustiu de totes les empreses que proporcionen i comercialitzen serveis energètics a la ciutat. El primer pas s’ha centrat en el subministrament de llum, on s’ha detectat un impagament de 860.000 euros corresponents a la taxa de que Endesa ha de pagar pel cablejat que té instal•lat a l’espai públic. La companyia ha admès una “errada” pròpia, provocada per la instal•lació elèctrica que hi ha en carrers fronterers. Els diners que corresponia abonar a Barcelona s’han estat pagant a altres municipis limítrofs, expliquen fonts de l’empresa.

El segon impagament que ha detectat l’auditoria assenyala un deute d’1,8 MEUR relacionat amb la facturació d’Endesa a la ciutat. Segons la llei, les subministradores han de pagar als consistoris l’1,5% del total dels seus ingressos. Revisant la facturació, l’Ajuntament assegura ara que Endesa ha pagat per menys diners dels que realment havia facturat. El regidor d’Energia ha explicat que l’auditoria s’ha basat en quadrangular la declaració d’ingressos de la distribuïdora, amb les declaracions que fan les comercialitzadores –que són qui cobren als ciutadans- i amb l’IVA declarat. “És molt fàcil veure si quadren els números”, ha afirmat.

Endesa, però, discrepa d’aquests 1,8 MEUR reclamats perquè assegura que la diferència en la facturació correspon a uns diners que la firma no ingressa realment, sinó que deriva a la CNMV. La companyia ha pagat el deute però ha recorregut els fets al Tribunal Econòmic Administratiu de Barcelona. Badia ha apuntat que la discrepància entre l’Ajuntament i Endesa rau en què aquests diners estan relacionats amb un peatge inclòs en el rebut de la llum. “De moment la legislació no discrimina [entre conceptes] i creiem que cal agafar-se fidelment a la llei i comptabilitzar l’1,5% de tots els ingressos percebuts”, ha afirmat el regidor.

Per evitar divergències entre el punt de vista de l’Ajuntament i el de l’operadora, Eloi Badia ha instat l’estat espanyol a especificar quins són els ingressos reals que tenen cadascuna de les companyies que operen als municipis. “Hi ha el risc que a nivell global les desviacions siguin molt importants”, ha afegit, recordant que l’auditoria de Barcelona continuarà els propers mesos analitzant els comptes de les distribuïdores de llum, però també els de les empreses d’aigua, gas i telefonia.