A la capital catalana operen principalment dues empreses, Mémora, que té quatre tanatoris, i Áltima, que en té un. Un estudi de la UPF encarregat per la primera de les companyies, en canvi, situa la despesa mitjana per enterrament a Barcelona en els 3.190 euros. Des del consistori han argumentat que aquest preu no té en compte l’IVA ni el servei de cementiri, i sobrerepresenta els serveis de beneficència (que tenen cost zero i que baixen molt la mitjana).
En tot cas, a petició de diferents grups de l’oposició, l’Ajuntament ha encarregat un tercer estudi a una consultora que encara enfila més els preus actuals. La mostra són 44 factures funeràries. L’informe fixa tres tipus de preus. D’una banda hi ha el preu mig, que simplement suma les 44 factures analitzades i les divideix per la mateixa quantitat. Aquesta xifra se situa en 7.149 euros. Un segon barem és el del preu mitjà, que no té en compte ni la factura més alta ni la més baixa, i que s’estima en 6.593 euros. Una tercera referència és la del preu estàndard, que varia en funció de l’empresa que presta el servei i que només té en compte aquells conceptes que figuren a les factures que es repeteixen, és a dir, sense extres (6.339 per a Mémora i 5.130 per a Áltima).
La mateixa empresa ofereix preus diferents en funció de la ciutat
També s’ha analitzat el servei ‘Electium’ que ofereix Mémora, és a dir, aquell que contracten persones que ja no poden accedir a una assegurança (per edat o per malaltia) i que volen deixar aquesta qüestió tancada abans de morir. L’estudi revela que la tarifa a Barcelona supera els 9.000 euros mentre que a Madrid, la mateixa empresa ofereix un preu situat entre 3.950 i 4.525 euros perquè allà hi ha més competència i una empresa municipal. El mateix servei costa a València 5.000 euros i a Saragossa 2.963.
Per la seva banda, l’Ajuntament ha establert tres tarifes per a la seva funerària municipal amb una forquilla que oscil·la entre 2.622 euros i els 5.170. El consistori ja estableix que la tarifa més baixa sigui l’anomenada estàndard i ofereixi un servei digne amb el menor preu possible. L’estimació és que el 40% dels futurs usuaris de la funerària optaran per aquesta modalitat, que un altre 40% apostarà per la mitjana (3.822 euros) i que un 20% preferirà l’opció més cara. De tota manera, encara que el 100% s’inclinés per la primera, la sostenibilitat de la futura empresa estaria garantida.
L’objectiu del consistori és oferir un servei de qualitat a millor preu però també influir en els preus de les asseguradores, que paguen el 70% dels serveis. L’Ajuntament constata que molts barcelonins opten per aquesta sortida tenint en compte l’elevat preu d’un enterrament. El regidor de Presidència, Eloi Badia, ha apuntat que a partir d’ara s’establirà un “preu de referència” i el ciutadà sabrà que per menys de 3.000 euros pot tenir un bon servei, i així ho podrà exigir també a les empreses privades.
“És molt exemplificador, serà un gir de 180 graus”, ha pronosticat. De fet, el regidor ha remarcat que el que demostra l’estudi basat en 44 factures és que quan una persona pregunta per un servei normal, se li acaba oferint un de gamma alta.
També ha constatat que el fet que Barcelona privatitzés aquest servei va comportar la generació d’un monopoli que va bloquejar el sector, i això ho demostra, ha dit, el fet que una mateixa empresa ofereixi preus molt més cars a Barcelona que a altres ciutats demostra. “Són uns preus de 9.000 euros que no s’ajustarien a un preu real si poguéssim tenir unes dinàmiques de competència normal o d’una qualitat assequible”, ha argumentat.
Aprovació de la funerària a l’abril
En paral·lel a la creació de la funerària, que es votarà en el plenari d’aquest mes d’abril, l’Ajuntament ja ha modificat les ordenances perquè tenir un tanatori deixi de ser requisit imprescindible per tal d’operar a la ciutat. L’objectiu és afavorir la competència. De fet, les sis sales de vetlla que tindrà l’empresa municipal també es podran llogar perquè hi entrin altres operadors. L’Ajuntament ha treballat de moment amb la hipòtesi de situar el futur tanatori al cementiri de Montjuïc, però la decisió no està presa. Encara no s’ha concretat si serà una línia empresarial més de Cementiris de Barcelona o una empresa al marge. El consistori no descarta ampliar en un futur.
L’Ajuntament es vendrà també la seva participació del 15% de Serveis Funeraris. Mémora, que controla la resta, està obligada a comprar-la per 28 MEUR si no hi ha cap altre interessat.
Segons una enquesta encarregada també per l’Ajuntament amb una mostra de 351 persones, el 75% dels barcelonins vol poder disposar de més alternatives per poder escollir altres empreses que prestin els serveis funeraris a la ciutat. El 95% està molt d’acord o d’acord amb la creació d’una empresa pública que oferís aquest servei.
Tenint en compte que alguns grups, com el PPC, reclamen a l’Ajuntament que rebaixi les taxes de cementiris, des del consistori recorden que només suposen el 10% de la factura total, i que els preus ja són dels més baixos a Espanya.
El Govern calcula en un 63% -uns 3.000 megawatts- la demanda elèctrica recuperada cap a les onze de la nit…
Espanya i Portugal comencen a recuperar el subministrament elèctric després d’una apagada massiva que ha afectat gran part de la…
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha comparegut aquesta tarda arran de l’aturada energètica que hi ha hagut a diversos països…
Els Bombers de la Generalitat tanquen el dia amb 755 avisos per l'apagada general elèctrica entre dos quarts d'una del…
Usuaris de Rodalies s’han queixat aquest dilluns a la nit quan s’han trobat les portes de l’estació de Sants de…
En aquests moments, els hospitals de Catalunya recuperen paulatinament l'energia elèctrica a tot el territori. Els grans hospitals han recuperat…
Esta web utiliza cookies.