L’Ajuntament de Barcelona celebra el naixement del Sindicat de Llogaters

Montaner creu que les peticions d'aquest nou actor van "en sincronia" amb el que està fent l'Ajuntament

El govern de Barcelona ha celebrat el naixement del Sindicat de Llogaters i ha apuntat que la vaga és una possibilitat que ja es va utilitzar en el passat a la ciutat en moments de bombolla immobiliària. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha constatat que és una mesura “històrica” que ara podria tornar a produir-se tenint en compte que el 31% de l’habitatge de Barcelona és de lloguer i ara hi ha un agent reconegut que té “les eines d’un sindicat”. Montaner ha opinat que les peticions d’aquest col·lectiu van “en sincronia” amb el que està fent l’Ajuntament. Sobre l’índex de preus, que el sindicat vol que sigui vinculant, el regidor ha remarcat que primer cal establir-lo i després donar competències als municipis perquè puguin regular al respecte. En tot cas, ha defensat mesures en positiu, de promoció.
El regidor ha considerat una “bona notícia” que a Barcelona es creï un sindicat per fer front a una situació d’abús, i ha subratllat que ja existeix a altres països com Suècia, Alemanya o Portugal.

Montaner ha denunciat que les polítiques d’habitatge de l’Estat no existeixen i en tot cas “es pensen en sintonia amb els poders financers i el sector immobiliari”. Ha compartit bona part de les peticions del Sindicat de Llogaters, especialment l’eliminació dels contractes de tres anys.

També s’ha referit al treball conjunt amb la Generalitat per establir un índex de preus del lloguer que sigui de referència, a més dels canvis normatius necessaris perquè els municipis puguin llavors regular al respecte per evitar els lloguers abusius.

Sobre l’opció de convocar una vaga, que el sindicat no descarta, Montaner ha remarcat que “no seria la primera vegada”, i ha assenyalat que n’hi ha hagut diverses al llarg de la història quan s’ha produït una situació de manca d’habitatge i una bombolla de preus. “Ara tornem a ser en aquesta situació i podria ser, perquè és el 31% dels habitatges de Barcelona que es troben en aquesta situació. Tenen un pes, i a partir d’ara hi ha un agent reconegut amb les eines d’un sindicat”, ha argumentat.