L’Agrupació de Pessebristes de Sabadell commemora el seu 80è aniversari

Es recupera la Mostra de Pessebres suspesa l'any passat i reeditaran el naixement monumental al centre de la ciutat

L’Agrupació de Pessebristes de Sabadell celebra aquest 2021 el seu 80è aniversari amb un seguit d’actes commemoratius, que se sumen a la recuperació d’una certa normalitat en comparació amb el Nadal de 2020. Deslliurats de les restriccions de la pandèmia que els van obligar a suspendre les cites tradicionals previstes per l’any passat, enguany tornen a programar la Mostra de Pessebres, que arriba a la 44a edició, i reeditaran el Pessebre de la Ciutat, el naixement monumental inaugurat l’any passat a la plaça Sant Roc, al Centre. Aquest any, i com a novetat, organitzen un concert commemoratiu amb música de rock i swing i editaran un llibre de la mà de la il·lustradora Pilarín Bayés per explicar l’origen del pessebre a la capital vallesana.
L’entitat es troba arrelada a l’Acadèmia Catòlica de la ciutat, un emplaçament on cada Nadal es mostren un total de 44 diorames que recreen escenes inspirades en el pessebre, algunes conservant l’estil tradicional i d’altres adaptades en molts casos a situacions modernes. L’any passat, però, les restriccions de la pandèmia van fer caure la cita del calendari, i l’agrupació va apostar per traslladar alguns dels seus pessebres a diversos establiments comercials de la ciutat.

Per no deixar de fer la seva aportació a l’activitat nadalenca, van acordar amb l’Ajuntament crear per primer cop un naixement monumental que es va ubicar durant totes les festes a la plaça Sant Roc, davant de l’Ajuntament, i que va atraure uns 44.000 visitants. Aquest any el tornaran a instal·lar, amb algunes variacions que el consistori farà públiques la propera setmana.

Des de fa uns mesos, els pessebristes ja treballen per enllestir les seves creacions a l’Acadèmia Catòlica, que veuran la llum el 27 de novembre amb la inauguració de la 44a Mostra de Pessebres. Actualment, l’entitat té uns 120 socis i 60 pessebristes en actiu que elaboren les representacions, que aquest any, entre d’altres, tindrà elements tan sorprenents com un pessebre a vista d’ocell.

Actes commemoratius

El mateix 27 de novembre es farà pública una de les novetats d’enguany per commemorar els 80 anys de l’entitat Es tracta d’una publicació emmarcada en la col·lecció “Petites històries” de la mà de Pilarín Bayés. “Hi explica la història del pessebre a Sabadell, de com va arribar a la nostra ciutat i com es desenvolupa”, explica Francesc Bartolomé, president de l’Agrupació de Pessebristes de Sabadell.

En la publicació també s’hi explicarà com es fa un pessebre: “N’hi ha d’artístics i de populars”, destaca Bartolomé. Bayés serà, a més, el 18 de desembre al Mercat Central de Sabadell signant exemplars de la seva darrera publicació.

Molt a prop d’allà, a l’auditori de l’antiga Caixa Sabadell, s’hi durà a terme un concert el 17 de desembre obert tant a socis com a la resta de la ciutadania. “Les arrels del pessebre són religioses, però qui en visita un com els nostres pot veure que darrere hi ha moltes disciplines com el disseny, l’arquitectura o l’escultura, i considerem que la manera d’incloure la música és amb un concert commemoratiu”, explica Bartolomé.

El concert l’oferirà la formació Crazy Rockets & The All Stars Orchestra, i combinarà diversos estils, entre els quals el rock i el swing.