Dilluns, 17 de juny de 2024
És notícia

La veritat del petròglif català de “9.000 anys”: Fet per un veí fa 30 anys

Avatar photo

Surrealista notícia que arriba des de la localitat de Santa Coloma de Cervelló, al Baix Llobregat, i és que acaben de descobrir que un petròglif que tothom creia era art prehistòric el va pintar un veí fa uns trenta anys.

Segons ha recollit TV3, fa ja uns anys que es va localitzar un petròglif gairebé al cim del Montpedrós a la localitat. La pedra es va fer molt coneguda popularment a la zona i la gent va començar a considerar-la com un vestigi d’art prehistòric.

Fins i tot un centre escolar va acabar adoptant la forma com el seu logotip oficial. Per Internet fins i tot es poden trobar articles que es refereixen a aquesta peça com si tingués 9.000 anys d’antiguitat.

L’any 2020, un acte vandàlic va fer malbé part de la pedra i l’Ajuntament va encarregar un informe a la Generalitat per mirar de restaurar-lo. La sorpresa va ser majúscula quan un veí del poble, Francesc Punsola, va confessar que el petròglif el va fer ell mateix fa uns 30 anys.

Punsola ha explicat que s’havia assabentat que l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona havien plantejat restaurar la pedra i que ell no volia que es dediquessin diners públics per a això.

En un primer informe de la Diputació, que havia catalogat la peça, es descrivia: “Les escenes fetes amb motius abstractes geomètrics es relacionen en general amb l’edat de bronze. És possible que la pedra hagi estat treballada a partir d’elements habituals en el megalitisme atlàntic, amb motius relacionats amb el culte al sol”.

En conèixer-se la notícia, que es va publicar a ‘El Periódico’ el passat 17 d’agost, l’Ajuntament va enviar un comunicat mostrant la seva “perplexitat” per l’autoria d’aquest gravat que “els arqueòlegs fa anys que intenten desvelar pel seu possible valor patrimonial”.

Amb tot, reconeixien que l’estudi encarregat el 2020 a la Generalitat ja posava en dubte que es tractés d’un gravat propi del megalitisme i que per aquest motiu es va rebutjar fer qualsevol acció de restauració, més enllà de conservar el que quedava de la pedra, ja que consideren que es tracta d’un símbol del poble, que sigui megalític o no, “la població de Santa Coloma de Cervelló aprecia”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

ERC Lleida aposta pel comerç de proximitat al Mercat de les Rebaixes

Notícia següent

Busquen un home del Prat de Llobregat desaparegut dissabte

Notícies relacionades