La Junta de Portaveus aprova una moció de rebuig a les actituds sexistes i masclistes en l’àmbit esportiu

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

La Junta de Portaveus ha aprovat avui una moció del grup municipal Sabadell En Comú Podem de rebuig a les actituds sexistes i masclistes en l’àmbit esportiu.

La moció ha estat aprovada per majoria amb els vots a favor del PSC, ERC, Crida, Junts, En Comú Podem i el PP i el vot en contra de Vox.

El moviment feminista és en l’actualitat el principal moviment social que incideix en la realitat quotidiana. Amb una participació de masses i una legitimitat, guanyada després de moltes lluites, enorme entre la població, el feminisme està aconseguint denunciar i traspassar certes barreres que mai s’havien tocat. Els fets masclistes ocorreguts en el futbol espanyol aquestes últimes setmanes, demostren el poder del feminisme per canviar-ho tot.

El passat 20 d’agost, l’esport espanyol, i molt en particular el català, va celebrar el triomf de la selecció de futbol femení al mundial d’Austràlia i Nova Zelanda. Però el que hauria d’haver sigut una celebració esportiva més, amb els carrers replets com l’any 2010, va ser eclipsat pel petó sense consentiment que l’expresident de la RFEF li va donar a la jugadora de la selecció Jenni Hermoso i a les següents actituds masclistes de Rubiales.

El masclisme no és un fet puntual que ocorre amb un petó puntual. L’expresident de la RFEF així ho va demostrar amb les seves accions. En primer lloc, va pressionar a la jugadora de la selecció per a sortir en un vídeo amb ell i treure importància a l’assumpte. Després, va fer el famós discurs en què atacava el feminisme i anunciava que no dimitia. Jenni Hermoso va treure un comunicat on aclaria que el petó no va ser consentit i, per tant, es va tractar d’una agressió sexual. Finalment, la jugadora va recórrer a la protecció del seu sindicat enfront de tots els atacs que patia, culpabilitzant a la víctima una vegada més.

Les accions de l’expresident Rubiales, del seleccionador femení Jorge Vilda, del seleccionador masculí Luis de la Fuente, i de tots aquells que van aplaudir el discurs del No dimito han demostrat a la societat que falta molta feina de conscienciació i lluita feminista per fer a l’esport. Això demostra el masclisme imperant en l’esport, perquè, per exemple, encara no n’hi ha igualtat salarial entre els jugadors i jugadores de la selecció espanyola de futbol. L’estratosfèrica diferència de salari ja fou denunciada fa temps per les jugadores de la selecció de futbol.

Sabadell, amb una tradició d’esport de base i en els barris, és una ciutat pionera en les victòries esportives femenines d’alt nivell, i referència de l’esport femení per equips com el
de Waterpolo i per la seva infraestructura esportiva. Però també per reivindicar el feminisme i l’esport a la vegada.

Tenim un ampli teixit associatiu esportiu a la ciutat amb equips femenins en moltíssims esports com l’hoquei, el futbol, el futbol sala o la natació. Així i tot, no és suficient i totes les institucions, no solament l’Ajuntament, haurien de posar més recursos a disposició d’aquest teixit associatiu esportiu. Per aquests motius proposa a la Junta de Portaveus el següent

ACORD

Primer. – Felicitar les jugadores de l’equip de la Selecció espanyola de Fútbol per esdevenir
campiones del món en el Mundial de Futbol d’Austràlia i Nova Zelanda i donar suport a les seves reivindicacions.

Segon.- Lamentar i condemnar les actituds i declaracions masclistes i vexatòries de
l’expresident de la RFEF, Luis Manuel Rubiales Béjar, demanar la seva dimissió immediata i exigir que es depurin totes les responsabilitats dins de la RFEF més enllà de la inhabilitació del president.

Tercer.- Reiterar el compromís de l’Ajuntament de Sabadell en el suport a l’esport femení i
comprometre’ns en la lluita per la igualtat en el món de l’esport.

Quart.- Treballar i ampliar, si s’escau, les mesures necessàries per eliminar la presència de
masclisme, sexisme, racisme o homofòbia en l’esport sabadellenc de forma coordinada amb totes les entitats esportives de la ciutat.