La Diputació de Barcelona compra l’espai natural de Sant Miquel del Fai

  Es tracta d'una finca d'alt valor natural i patrimonial de prop de 70 hectàrees situada a cavall de les comarques del Vallès Oriental i el Moianès

  La Diputació de Barcelona ha comprat per 1,3 MEUR l’espai natural de Sant Miquel del Fai, una finca d’alt valor patrimonial de 70,5 hectàrees. Els terrenys es troben situats als municipis de Bigues i Riells, Sant Feliu de Codines i Sant Quirze Safaja, a cavall entre les comarques del Vallès Oriental i el Moianès. Fins ara l’espai era de propietat privada. El conjunt d’aquest espai està qualificat com a sòl no urbanitzable inclòs en el Pla especial del medi natural i del paisatge (PEIN) dels Cingles de Bertí i també està inclòs dins la Xarxa Natura 2000. Un cop adquirit l’espai, la Diputació de Barcelona ha anunciat que procedirà al seu tancament temporal per realitzar-hi actuacions de restauració dels monuments i de millora dels serveis als visitants.
  L’espai natural de Sant Miquel del Fai inclou també un important patrimoni monumental, com el conjunt del monestir, amb edificis com l’església romànica de Sant Miquel, documentada des del s.X i considerada l’església troglodítica més gran de Catalunya; la casa Prioral del segle XV o l’ermita de Sant Martí del segle XII.

  L’interès natural de Sant Miquel del Fai prové també per la seva dimensió geològica, amb successió de penya-segats i replans sobreposats sobre la vall del riu Tenes, i que originen balmes, coves, salts d’aigua i gorgs.

  Aquest conjunt arquitectònic i natural es propietat, des de l’any 1990, de l’empresa Espai Natural Sant Miquel del Fai SL, que és qui ha mantingut, preservat i gestionat l’espai per tenir-lo en òptimes condicions per les visites públiques, les activitats i celebracions que el recinte ha acollit fins ara.

  Amb la compra d’aquest espai, la Diputació de Barcelona té la voluntat de recuperar aquest conjunt patrimonial i natural per potenciar el seu ús públic com espai obert i d’accés lliure a tots els ciutadans. Així mateix, la Diputació informa que el seu objectiu també és donar suport al desenvolupament econòmic dels municipis on està situat, així com del conjunt de municipis del Vallès Oriental i el Moianès.