Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

La comunitat educativa recorda el professor assassinat fa dos anys a Barcelona

Avatar photo
Prop d’un centenar de membres de la comunitat educativa s’han concentrat aquest dijous a la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona per recordar l’assassinat del professor Abel Martínez fa dos anys a mans d’un alumne en un institut de la capital catalana. Sindicats de professors, associacions d’estudiants i associacions de pares han volgut donar suport a la família de la víctima i d’altres víctimes i reivindicar i “prestigiar” la feina dels docents.
En un comunicat conjunt, l’AEP, l’AJEC, la FAPAES, la FAPAC, CCOO, UGT i USOC, entre altres, han reclamat a la Generalitat “els recursos i els protocols necessaris per prevenir i evitar la violència als centres educatius, que és el primer pas per eradicar la violència de la societat”. Així mateix, es reclama al Departament d’Ensenyament “la màxima atenció a totes les víctimes d’aquell acte, evitant-les qualsevol patiment innecessari; la societat està en deute amb elles”. L’acte ha acabat amb cinc minuts de silenci.

Manel Pulido, del sindicat CCOO, ha dit que l’acte és en record de les víctimes i de suport a les famílies, no pas de reclamació a la Generalitat, ja que les reclamacions les fan en les reunions que des de fa dos anys tenen amb la Conselleria d’Ensenyament per reclamar mesures preventives. Així, ha demanat al Govern que indemnitzi les víctimes, però ha dit que els sindicats no porten directament les negociacions.

Segons Pulido, calen més recursos per fer un seguiment dels alumnes amb problemes de salut mental, i no descarta que calguin més mesures de seguretat als instituts. Així, volen que es faci pedagogia per tal d’eradicar la violència de les aules i de la societat.

Per la seva banda, Josep López, president de la FAPAES, ha fet una crida a les famílies perquè acompanyin els alumnes en la tasca de prestigiar la feina dels docents, prestigi que serviria de prevenció davant de la violència. Així, els reclama que participin activament en la vida diària dels centres. A més, però, reclama un canvi de valors i de cultura a la societat, que s’hauria de promoure a través dels mitjans de comunicació.

Un cop acabada la concentració se n’ha fet una altra de CGT i altres entitats més crítiques amb el Govern.

Per recordar a l’Abel i la resta de víctimes, aquest dijous els centres educatius han col·locat crespons negres. Igualment, es proposa que el 20 d’abril sigui declarat el dia contra la violència als centres educatius i que es realitzin activitats educatives per prevenir-la i eradicar-la. Simultàniament, a Lleida s’ha convocat una concentració similar.

Simultàniament, a Lleida s’ha convocat una concentració similar.

Abel Martínez, nascut a Lleida el 1979, va ser assassinat el matí del 13 d’abril del 2015 a l’Institut Joan Fuster de Barcelona on estava fent una substitució després que un alumne, armat amb una ballesta i un matxet, li clavés un ganivet al pit.

Precisament, el Govern farà públic en els propers dies la xifra de la indemnització que oferirà als familiars de Martínez, que des de fa més d’un any reclamen un milió d’euros a Ensenyament per la mort del seu fill i germà (450.000 per a cadascun dels pares i 100.000 per al germà).

Al·leguen un mal funcionament del servei públic educatiu i la manca de mesures de control, atès que els fets van tenir lloc en horari lectiu. El finat convivia amb els pares, que depenien econòmicament del fill, en trobar-se el pare jubilat i amb un grau de discapacitat reconegut del 44%, i la mare, dedicada al treball domèstic, sense feina ni pensió pública. Pel que fa al germà, que no convivia amb l’Abel, s’addueix que des del fets està diagnosticat d’una malaltia psiquiàtrica.

La vigília del dia en que es compleixen dos anys dels fets, el Departament d’Ensenyament va anunciar també que preveu aprovar al maig un protocol de prevenció i actuació en casos de violència a treballadors de centres de la Generalitat. El protocol incorporarà accions preventives i actuacions en cas d’agressió i establirà els circuits per donar-hi la resposta adequada. El document s’està consensuant amb un equip de treball format per Ensenyament i representants de sindicats i, quan s’aprovi a la comissió paritària, se’n presentaran els detalls.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Descobreixen a Barcelona que la “memòria” ambiental es transmet fins a 14 generacions

Notícia següent

S’obre el termini d’Els Premis Emprèn 2017 de la Diputació de Tarragona

Notícies relacionades