La cineasta Cèlia Novis estrena a l’Imperial el premiat documental sobre “La Nacional”

L'edifici ‘La Nacional’ va acollir milers d’immigrants espanyols a Nova York

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La directora i productora sabadellenca Cèlia Novis estrenarà el proper divendres 6 d’octubre el documental Once upon a place, que treu a la llum la història insòlita de l’edifici La Nacional, que va acollir milers d’immigrants espanyols en arribar a Nova York. El film atresora ja diversos premis i ara s’estrena a Sabadell de forma ja comercial als cinemes Imperial, on es passarà des del 6 al 13 d’octubre.

Once Upon a Place (Hi havia un lloc) és la història de “La Nacional”, un singular edifici a Nova York, al 239 del carrer 14 oest de Manhattan responsable d’acollir milers d’immigrants espanyols als Estats Units durant els seus 150 anys de vida. L’edifici narra la seva sorprenent història en primera persona, que encara que és molt rellevant, continua sent un misteri tant per a nord-americans com per a espanyols.

Fundada el 1868, “La Nacional” perviu com últim vestigi de l’antic barri de Nova York conegut com a “Little Spain”, el major enclavament d’immigrants espanyols als EUA. I va ser testimoni de l’auge i la caiguda de Nova York com a llar del somni americà, vivint tant l’edat daurada de “Little Spain” com els temps difícils que van fer desaparèixer la comunitat.

Durant la presentació, avui, del curtmetratge, la cineasta Cèlia Novis ha destacat que

“el documental, és en certa manera un homenatge a totes aquestes persones que van marxar de casa per anar a una nou país i una forma de recuperar la seva història. La idea ha estat explicar els temps, durs, viscuts pels immigrants en una ciutat, Nova York, que també vivia uns temps convulsos”.

D’altra banda, el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, ha assenyalat que

“Sabadell té una gran capacitat per sorprendre des del punt de vista cultural, amb el seu talent capaç de tirar endavant productes artístics extraordinaris. Com a administració ens hem de posar del costat d’aquest talent, com el cas de Cèlia Novis, donar-li el reconeixement que es mereix, recolzar aquest treball i facilitar les condicions per difondre’l”.

El documental ha estat ja guanyador de diversos premis, com ara el de “Millor Pel·lícula Espanyola” al Festival de Cinema per Dones de Madrid; el “Silver Award for Feature Documentary” als Hollywood Gold Awards, a Califòrnia, i la “Biznaga de Plata” al Millor Documental – Dones a Escena 2021 al Festival de Màlaga. Ara, l’Imperial serà la sala que l’estrena de forma comercial.

L’estrena del documental, el 6 d’octubre a les 20 h, serà d’accés gratuït, limitat a 300 persones i, per tant,  cal reservar prèviament les entrades per internet, a l’enllaç següent: https://forms.gle/yjWpQpzhyX69wy3WA. La presentació comptarà amb la presència de Cèlia Novis, així com de la cantant Marina Rosell, que prèviament comentarà el documental a l’audiència.