Jutgen dos homes per la mort d’una anciana al seu domicili prop de Lesseps

Un dels dos acusats admet que va participar en l'assalt però no en l'homicidi i un tercer implica el segon acusat, que s'enfronta a 16 anys i mig de presó

L’Audiència de Barcelona ha començat a jutjar aquest dilluns al matí dos homes per la mort d’una anciana al seu pis proper a la plaça Lesseps de la capital catalana durant un robatori al seu domicili la nit del 5 de gener del 2014. Un dels dos acusats, que tenia 14 anys en el moment dels fets ha admès haver participat en el robatori però no en l’homicidi. L’altre acusat no ha declarat encara, però un tercer home assegura que el primer acusat li va dir que l’altre era l’autor de la mort de la dona, de 83 anys.
Segons les acusacions, Rubín V. i Florín C., romanesos que vivien al barri de Vallcarca, van anar la matinada del 4 al 5 de gener, juntament amb un tercer home no identificat, a una casa del carrer Mont-roig de Barcelona. Allà, almenys un d’ells va escalar per la façana, va arribar al terrat, va trencar una claraboia que donava a un lavabo i hi va accedir amb una escala de fusta d’uns quatre metres de llarg. Un cop dins, van ser sorpresos per l’anciana, que feia 1,56 metres d’alçada i pesava poc més de 50 quilos. La van reduir, la van lligar de peus i mans darrere l’esquena i la van emmordassar amb diverses peces de roba deixant-la bocaterrosa sobre el llit i embolicada amb una manta. La mordassa va impedir respirar a la dona, que va acabar morint per asfíxia. Els lladres van endur-se diverses joies i van marxar. L’entrada i la sortida de la finca van ser gravades per una càmera de seguretat propera. El cos de la dona, amb alguns morats, va ser trobat l’endemà al migdia per una de les seves filles.

La dotzena de mossos d’Esquadra que han declarat han explicat que van trobar el pis totalment regirat pels lladres i un guant en un edifici proper que podria ser dels autors. A banda de la claraboia trencada, no hi havia cap altre accés forçat.

La investigació policial no va avançar gaire fins que al cap de gairebé dos anys un individu va explicar que els ara acusats havien estat els autors del robatori amb la posterior mort de la veïna. El 25 de desembre del 2015 els Mossos van acudir a una baralla que hi havia hagut al carrer Farigola, al barri de Vallcarca, prop de Lesseps, entre Rubin V. i Nikolai S., i Rubin V. va ser arrestat per pegar la seva dona davant de la policia. Mentre discutien davant dels agents, Nikolai S. va dir a Rubin V. que explicaria “allò que li vau fer a la vella”. Els Mossos van requerir a Nikolai S. que s’expliqués, i aquest va anar voluntàriament a comissaria a explicar que l’altre acusat, Florín C., li havia explicat que ell, Rubin V. i un altre home havien entrat en un pis de Lesseps i Rubin V. hauria mort la dona.

Aquesta versió, amb certes contradiccions, la va ratificar Nikolai S. el maig del 2016 al jutjat de Barcelona que investigava la mort de la dona, i aquest dilluns s’ha reproduït aquella gravació perquè l’home està en una presó de Romania. Aquest home va explicar que Florín C. li havia explicat aquells fets, que estava molt angoixat i que fins i tot tenia converses gravades amb el mòbil, però que havia perdut el telèfon. Fins i tot va reproduir una conversa entre els dos: Florín C. li va preguntar a Rubin V. si havia mort la dona i aquest li va respondre que creia que sí.

Per tot això, la fiscalia demana inicialment 16 anys i mig de presó per a l’acusat d’homicidi i robatori amb violència, i quatre anys i mig per a l’acusat de robatori amb violència. No obstant això, el judici, que durarà fins el 3 de juliol i se celebrarà en tres sessions, acabarà amb l’interrogatori dels acusats, que podrien admetre, almenys parcialment, els fets, cosa que portaria la fiscalia i l’acusació particular a poder rebaixar les peticions de condemna.