Els grafits han mutat en art urbà. Gràcies a la destresa de tres artistes i quatre entitats socials de L’Hospitalet, una vintena d’infraestructures elèctriques d’Endesa a la ciutat s’han decorat amb murals i imatges pictòriques que embelleixen la segona ciutat de Catalunya. El projecte es diu Art amb energia i pretén, més enllà de fomentar el civisme i la conscienciació, divulgar el talent local mitjançant un procés artístic participatiu.
Avui s’ha fet la presentació del projecte davant l’actuació que els usuaris de l’Associació Alpi han realitzat l’avinguda de Can Serra, amb l’assistència de l’alcaldessa, Núria Marín; el director d’Endesa a Catalunya, Enric Brazis; el regidor de Manteniment i Serveis de l’Ajuntament, David Gómez; la regidora del Districte V, Lola Ramos; el responsable d’Endesa al Barcelonès, Marcos Lalueza, la tècnica d’Endesa, Salwa Sirag, i una representació de les entitats i artistes que han fet possible el projecte.
Per a l’alcaldessa, Núria Marín, “amb iniciatives com aquesta, l’Ajuntament de L’H i Endesa, en col·laboració amb les entitats i també amb els joves artistes de la ciutat, volem embellir les nostres places i carrers i avançar cap a un model de ciutat culturalment i urbanísticament sostenible, on es promoguin els valors del civisme i la sensibilitat artística”.
La iniciativa, fruit d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de L’Hospitalet i Endesa, persegueix integrar en l’entorn urbà instal·lacions elèctriques de manera original, atractiva i decorativa, per tal de fer més amables els espais públics on s’ubiquen.
El projecte ha possibilitat embellir dinou armaris de distribució urbana (ADU) i dos centres de transformació. En total, una vintena d’instal·lacions repartides per tota la ciutat, als barris de Bellvitge, Can Serra, Collblanc, la Florida, Pubilla Cases, la Torrassa i Santa Eulàlia.
El tema d’aquesta primera edició —se’n preveu una segona fase a curt termini— ha estat la cura del medi ambient i la sostenibilitat. El consistori ha liderat el procés artístic participatiu per involucrar la comunitat local, i ha buscat artistes que visquessin a L’Hospitalet o que hi tinguessin una estreta relació.
La crida ha donat els seus fruits, entre estudiants i associacions. Així, per exemple, el duet format per Yanett Tenorio Ramón i Mireia Ocaña Salvat han embellit un centre de transformació que hi ha al carrer del Gasòmetre, i Abraham López-Gay de Morais ha fet el mateix amb una de les unitats del carrer de Pi i Margall. Un altre artista, Luis López Pozo, i desenes de voluntaris amb molta creativitat de l’Esplai Pubilla Cases, de l’Espai les Planes-Associació Acció Socioeducativa, de l’Associació Educativa Itaca i de l’Associació Alpi (que n’ha aportat quaranta), han fet volar la imaginació i s’han conxorxat per dignificar els carrers i les places a través de pintures murals.
L’única condició, que tampoc representa una limitació en les creacions artístiques, ha estat incloure la placa de risc elèctric i la identificació de la instal·lació perquè quedin ben visibles, dins els programes de seguretat que fomenta la companyia. A part d’això, no hi ha hagut més límits que la mateixa imaginació.
Aquesta no és la primera vegada que Endesa cedeix les seves instal·lacions per a finalitats artístiques. La iniciativa enguany s’ha dut a terme també a les ciutats de Saragossa i de Granada. En altres ocasions, s’han decorat altres centres de transformació ubicats a la via pública per integrar-los a l’entorn urbà, per exemple a Girona i Salt (el Festival monar’T, per exemple), Figueres, la Cellera de Ter, Barcelona, Reus, Torredembarra o Tarragona —dins del programa Murs que parlen—, on trobem infraestructures decorades, sovint amb la participació d’artistes locals i internacionals.