Dissabte, 13 de juliol de 2024
És notícia

Jaume Collboni i Anne Hidalgo reforcen l’aliança BCN-París

Avatar photo

Primera trobada bilateral de Jaume Collboni amb l'alcaldessa de París, després de participar en els actes institucionals de la Festa Nacional de França

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, han mantingut avui a París la seva primera reunió institucional en una trobada que ha servit per reforçar la col·laboració existent entre les dues capitals i explorar noves aliances. Collboni, acompanyat del comissionat de relacions internacionals i promoció de ciutat, Pau Solanilla, ha estat convidat per l’alcaldessa de París als actes institucionals de la Festa Nacional de França on ha assistit a la desfilada militar que té lloc als Camps Elisis i al dinar de les tropes que s’ofereix a l’Ajuntament de París.

Per aprofundir en l’aliança i la col·laboració ja existent entre ambdues ciutats, han acordat la reedició del conveni subscrit l’any 2016 i que des de 2020 no estava en vigor. Collboni ha avançat que el nou acord tindrà a veure amb els dos temes que més preocupen a les grans ciutats europees progressistes.

“A les ciutats governades per forces i alcaldes progressistes ens preocupen les desigualtats i la lluita contra el canvi climàtic. La principal font de desigualtat és l’accés a l’habitatge per part de la classe mitjana treballadora i els joves, que han de marxar, i estem estudiant mesures com la de la reserva del 30% a la ciutat de Barcelona, que he proposat la seva modificació i flexibilització justament inspirat en el cas de París, que permet que la inversió privada flueixi i que generi recursos per promocionar habitatge protegit en el centre de la ciutat”.

En segon lloc, l’alcalde ha destacat “les bones pràctiques que té la ciutat de París i el seu lideratge global en la lluita contra el canvi climàtic i especialment en la generació de més verd urbà”. Collboni ha recordat que “a Barcelona tenim l’objectiu de mandat de plantar verd a la ciutat, l’equivalent a 100 noves hectàrees i aconseguir la neutralitat en emissions el 2030 que és el compromís internacional que té Barcelona de cara al 2030”. Collboni ha subratllat que “comparteixen la visió de la socialdemocràcia europea de fer una transició ecològica justa, que no generi desigualtats ni deixi ningú enrere”.

Preguntat sobre els Jocs Olímpics que organitzarà París, Collboni ha destacat que la capital francesa necessita poc consell en la mesura que és la tercera cita olímpica que organitza i ho fa de manera “molt moderna i molt sostenible, fent les inversions justes i reaprofitant espais”. “Barcelona va fer uns jocs dels millors de la història, no només per l’esdeveniment en si, sinó per com hem aprofitat el llegat en termes de reputació i Barcelona i en termes de gestió dels espais, dels equipaments que es van construir i que hem reaprofitat, tots en ús i al servei de la ciutadania de Barcelona, i això no ha passat en molts Jocs. Estic convençut que París ho té previst i resolt”, ha subratllat l’alcalde.

Així mateix Collboni ha destacat “el paper tan important que tenen les grans capitals europees  en un moment de regressió política i d’ascens de la ultradreta. Les grans ciutats europees segueixen sent ciutats on les llibertats, la tolerància, i els valors democràtics segueixen sent majoritaris. Tenim l’obligació moral i política de reforçar llaços i cooperar, perquè som poderoses i hem d’exercir aquesta responsabilitat global”.

Els màxims representants de Barcelona i París han volgut compartir també estratègies en les principals xarxes internacionals de ciutats on es troben representades i on mantenen un paper molt actiu, C40 i Eurocities. Han coincidit a reclamar una vegada més un major paper per les ciutats dins la UE i per això han situat com a prioritat per tenir major visibilitat la candidatura de l’alcaldessa de París per ser escollida vicepresidenta de C40, càrrec que ostentava Ada Colau i pel qual està recaptant suports. Barcelona, tal com li ha transmès l’alcalde, vol seguir vinculada a C40 reivindicant una transició ecològica justa (Fair Green Transition). Amb el mateix esperit, també s’ha posat sobre la taula la idea de crear un Comitè de les Ciutats dins la UE, semblant al Comitè de les Regions però a nivell municipal.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

twenty − eighteen =

Notícia anterior

El Museu del Joguet de Figueres reobre demà després d’acabar una primera fase d’obres

Notícia següent

Trànsit incorpora un dron per controlar el funcionament de la mobilitat i detectar infraccions

Notícies relacionades