Inspecció de Treball sanciona l’empresa de Cornellà on va morir un treballador de 19 anys

La investigació constata la responsabilitat de CIDAC en l'accident mortal per incompliment de les normes

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Exterior de l'empresa CIDAC de Cornellà de Llobregat. ACN
La Inspecció de Treball de Catalunya proposa una sanció de 328.460 euros a l’empresa de Cornellà on va morir un treballador de 19 anys atrapat entre la màquina i el material que manipulava. L’accident mortal va ser el passat 30 d’abril a la cooperativa CIDAC. La investigació d’Inspecció de Treball constata la responsabilitat de CIDAC en l’accident mortal per un incompliment de les normes de prevenció de riscos laborals en una infracció que considera molt greu. Inspecció de Treball ha traslladat tota la documentació a la Fiscalia.
El conseller d’Empresa, Roger Torrent, ha descrit com a “històrica i exemplar” la sanció. “Eludir la prevenció i la seguretat laboral té conseqüències fatals”, ha indicat. “Garantir la salut laboral no és opcional, és un deure”, ha remarcat.

En declaracions als mitjans, Torrent ha destacat que s’han detectat irregularitats “molt greus” i ha avisat que el Govern tindrà “tolerància zero” davant d’aquestes pràctiques i fets. En aquest sentit, ha refermat la voluntat de l’Executiu d’aconseguir unes condicions de feina dignes per a tothom, i ha apuntat que el proper dia 14 s’aprovarà l’estratègia catalana per a la seguretat i la salut laboral.

Així mateix, el conseller ha reclamat a l’Estat que “agilitzi” la possibilitat de dotar a la Inspecció de Treball de més inspectors i sotinspectors. Segons Torrent, el Govern té la capacitat pressupostària per contractar més gent però cal una autorització estatal.
Irregularitats molt greus

Segons ha explicat Inspecció de Treball, durant la seva investigació s’han detectat irregularitats com un permanent risc laboral, un risc de contacte mecànics atrapament per o entre objectes de diferents equips de treball, risc en les condicions de feina per risc elèctric, d’incendi, caiguda, falta d’ordre i neteja, i problemes en seguretat i salut laboral, com manca d’informació, formació, vigilància o equips de formació.

La sanció és el resultat de la investigació iniciada per Inspecció de Treball arran de l’accident mortal però també per la denúncia prèvia de presumptes irregularitats de seguretat i salut laboral a CIDAC. Com va avançar l’ACN, Inspecció de Treball havia rebut dues denúncies el 20 i el 30 d’abril contra l’empresa de Cornellà. La família va acusar la cooperativa, que fabricava impermeabilitzants i làmines de cautxú, de negligència, i va advertir que la mort del jove no era un accident sinó un homicidi.

El Secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha recordat que la conselleria farà seguiment del cas d’aquesta empresa, com passa sempre en accidents laborals d’aquest tipus.