L’IND+I de Viladecans apadrina el llançament del primer botó vermell contra el ciberassetjament

Avatar photo

La setena edició de la jornada IND+I celebrada al Cúbic de Viladecans ha estat l'escenari del llançament mundial del 'botó vermell'

La setena edició de la jornada IND+I celebrada al Cúbic de Viladecans ha estat l’escenari del llançament mundial del ‘botó vermell’, el primer servei mundial per lluitar contra el ciberbullying concebut per ajudar les víctimes d’aquest tipus d’assetjament i violència digital. L’eina, desenvolupada per l’startup espanyola RepScan, permet identificar i eliminar de manera immediata continguts negatius, ofensius i vexatoris d’Internet, així com imatges indegudes que es tornen virals i causen més mal a les víctimes. La trobada anual sobre indústria i innovació –una iniciativa de l’Ajuntament de Viladecans, la Generalitat de Catalunya (a través d’ACCIÓ i Incasòl), la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els fons de desenvolupament regional de la Unió Europea– ha comptat amb l’assistència de prop de 300 persones del món de l’empresa, la universitat i l’administració.

El ‘botó vermell’ de RepScan és un servei d’alerta que funciona les 24 hores del dia i que, a més d’eliminar el contingut negatiu –que s’agreuja quan inclou vídeos o imatges–, el monitora per evitar que es tornin a publicar en les xarxes socials i pàgines web, amb independència que la difusió suposi o no un delicte.

El CEO de RepScan, Josep Coll, ha explicat durant la seva presentació a l’IND+I que el sistema està pensat “tant com una solució per a ús particular com perquè les escoles, les entitats esportives i altres col·lectius la puguin oferir als pares i als menors com a solució de resposta ràpida quan es difonen imatges d’una agressió o de caràcter íntim”. “Hem creat aquesta solució perquè s’activi quan els plans de prevenció contra l’assetjament fallin i passi el que, malauradament, cada vegada és més habitual: que es filtri un vídeo o una imatge d’un menor”, ha precisat Coll.

El problema del ciberassetjament a menors s’està agreujant, com una forma més de bullying. Segons una enquesta acabada de realitzar per Save the Children, tres de cada quatre joves espanyols han patit violència en línia durant la seva infància. A més, un informe realitzat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) juntament amb les Nacions Unides alerta de que la violència a Internet i el ciberassetjament provoquen cada any que 200.000 joves d’entre 14 i 28 anys es treguin la vida.

La setena jornada sobre indústria i innovació de Viladecans ha posat èmfasi tant en la necessitat de que es reforci la ciberseguretat en tots els àmbits com en els reptes que suposa la transformació digital i sostenible en marxa. L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, que ha participat de forma activa en la trobada, ha definit l’IND+I com a “una confluència entre la indústria, el coneixement i l’activitat econòmica que genera oportunitats”.

“La globalització ha mort”

La majoria dels ponents de les jornades han incidit que, després de la pandèmia de la COVID-19 i la guerra d’Ucraïna, “la globalització ha mort” i la societat actual està evolucionant cap a un nou paradigma, basat en la industrialització, la proximitat i la innovació sostenible i competitiva. “Evolucionem cap a una nova guerra freda que es lliurarà en el camp de l’alta tecnologia”, que enfrontarà els Estats Units i la Xina i en què Europa hauria de jugar un paper rellevant si no vol quedar-se enrere, ha postulat Xavier Ferràs, professor d’ESADE i president del comitè científic de l’IND+I. El debat de l’IND+I també ha versat entorn de “l’emergent intel·ligència artificial”, que només és la punta de l’iceberg de les disrupcions digitals que es produiran els anys vinents.

Emma Fernández, enginyera de telecomunicacions i consellera independent d’importants empreses com Metrovacesa, Openbank, Axway o Gigas, ha reconegut que la globalització va abaratir els costos de producció a tot el món, però que la seva desaparició provocarà “que els preus segueixin pujant perquè l’eficiència ja no és l’element essencial, ara és la seguretat dels subministraments”. La implantació de les noves tecnologies –com la intel·ligència artificial– i l’aplicació de polítiques de sostenibilitat poden tornar a fer caure la inflació i reduir els preus perquè “les energies renovables són més eficaces i més barates que les tradicionals. L’ús de bateries o de l’hidrogen s’espera que contribueixin a abaixar el preu de l’energia”, ha assegurat. Diversos conferenciants també han coincidit a exposar que el moment actual és un bon moment “per atraure inversions” en projectes innovadors i sostenibles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Castell de Ribes obrirà portes per ‘la Nit dels Museus’

Notícia següent

Figueres lliura els premis de les Creus de Maig

Notícies relacionades