L'impacte dels joves creatius en l'escena cultural de Catalunya

Catalunya ha experimentat un notable auge d'espais de creació i col·laboració gestionats per joves, on la tecnologia i la innovació digital juguen un paper cada vegada més rellevant

16 de juliol de 2025 a les 13:50h
Actualitzat: 16 de juliol de 2025 a les 13:52h

Catalunya s'ha consolidat com un dels principals focus d'innovació artística i cultural a Espanya, recolzada per xifres i projectes concrets que reflecteixen el dinamisme de la seva escena. Segons dades del Observatori de la Cultura, Barcelona lidera el rànquing de ciutats espanyoles en activitat cultural des de fa més d'una dècada, i el 2023 es van celebrar 190 festivals culturals a la ciutat, amb 2,6 milions d'assistents.


Espais de creació i col·laboració


En els últims anys, Catalunya ha experimentat un notable auge d'espais de creació i col·laboració gestionats per joves, on la tecnologia i la innovació digital juguen un paper cada vegada més rellevant. Aquest desenvolupament tecnològic es reflecteix també en la diversitat d'opcions d'oci i cultura digital disponibles a la regió, on, per exemple, experimentar un casino en línia aquí és possible.


Barcelona, líder indiscutible


Segons l'informe “Mapa d'Espais de Creació 2024” del Departament de Cultura, només a Barcelona funcionen més de 60 centres autogestionats i galeries alternatives que ofereixen residències, tallers i exposicions dirigits a artistes emergents. La col·laboració amb esdeveniments tecnològics com Integrated Systems Europe (ISE) ha potenciat la fusió entre art i tecnologia, consolidant a Barcelona com un referent en creativitat digital.


Altres exemples emblemàtics


Hangar, Fabra i Coats o Nau Bostik han acollit en conjunt a centenars de creadors joves en l'últim any, segons l'informe anual del Consell Nacional de la Cultura i dels Arts (CoNCA). Només en Fabra i Coats, l'edició de 2024 va comptar amb la participació d'artistes com Citlali Hernández i Núria Nia, els qui van presentar instal·lacions d'art contemporani dins d'una programació que prioritza l'experimentació i la interdisciplinarietat.

Nau Bostik, en el barri de La Sagrera, ha mantingut una programació centrada en l'art urbà i la cultura comunitària, mentre que Hangar, per part seva, s'ha consolidat com un dels principals centres de suport a la recerca i la producció artística, oferint cada any desenes de residències i tallers.


Festivals independents


A més de la seva programació artística, festivals independents com Llum BCN, el Festival Mixtur i el Festival de Cultura Raval(s) s'han consolidat com a autèntics laboratoris d'experimentació per al talent jove a Catalunya. Llum BCN, especialitzat en intervencions lumíniques i art digital en l'espai públic, ha experimentat un creixement notable en els últims anys. En la seva edició de 2024, va reunir més de 200.000 visitants i va presentar prop de quaranta instal·lacions d'art lumínic creades per artistes nacionals, internacionals i estudiants d'escoles de disseny i arquitectura.


El Festival Mixtur, centrat en la música contemporània i la creació sonora, ha apostat per la formació i la visibilitat de joves compositors i intèrprets. En 2024, el festival va organitzar tallers, concerts i trobades internacionals en els quals va participar un alt nombre d'artistes emergents. Per part seva, el Festival de Cultura Raval(s) ha convertit el barri del Raval en un aparador de la diversitat cultural i la creativitat jove.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit