La Sala Gran del Teatre Auditori de Granollers ha acollit aquest dimecres la II Trobada de Dones de la ciutat, que ha reunit unes 100 dones. Amb el lema “Teixim complicitats entre dones. Construïm ciutat”, la jornada forma part de les activitats de commemoració del Dia Internacional de les Dones a la ciutat i ha servit com a espai de reflexió, participació i col·laboració per continuar treballant en favor de la igualtat de gènere.
A més, aquesta trobada és un reflex de la feina feta des del IV Pla d’Igualtat, aprovat el novembre de 2024 i que justament es va iniciar en la Primera Trobada de Dones, i serveix per continuar avançant cap a una ciutat més feminista i igualitària.
Un espai participatiu per construir igualtat
L’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha inaugurat l’acte destacant el compromís de la ciutat amb les polítiques d’igualtat i el paper fonamental de les dones en la transformació social i ha recordat que “el 8 de març no només commemorem, sinó que reivindiquem. És un dia per recordar les que ens han precedit, per continuar lluitant avui i comprometre’ns amb les generacions futures”.
Així, Barnusell ha explicat a les participants que “us hem volgut tornar a convocar per continuar teixint complicitats per tal d’avançar cap a una ciutat més igualitària, una ciutat feminista, és a dir, una ciutat per a totes i tots. Per identificar les desigualtats que ens continuen afectant com a dones i per veure què hi podem fer de forma conjunta”.
Indicadors i reflexió sobre les desigualtats de gènere
La presentació de la trobada també ha servit per explicar l’Observatori de Gènere de Granollers, un instrument clau del IV Pla d’Igualtat aprovat recentment, que permet recollir i analitzar dades per dissenyar millor les polítiques públiques. En aquest sentit, la regidora d’Igualtat, Maria Villegas, ha destacat la importància de disposar d’indicadors que reflecteixin les desigualtats de gènere a la ciutat. “Les dades, no només són dades, sinó que ens demostren quines desigualtats hi ha, en aquest cas, entre dones i homes, i com aquestes ens afecten a la nostra quotidianitat, al nostre present, i al nostre futur”.
Villegas ha exposat algunes dades significatives sobre ocupació, mobilitat i salut recollides a l’Observatori de Gènere de Granollers, com ara la taxa d’ocupació més baixa de les dones (62,87% davant el 67,82% dels homes) i la feminització de les jornades parcials (62,30% en dones enfront del 37,7% en homes).
També ha remarcat les desigualtats en el món laboral, com la bretxa salarial i la segregació horitzontal i vertical, que les dones pateixen en major proporció trastorns com la depressió (12,5% en dones enfront del 2,3% en homes), i ha recordat la importància d’abordar la feminització de la pobresa, un problema que s’allarga al llarg del cicle vital.
Durant l’espai de participació, les assistents han reflexionat en grups sobre temàtiques rellevants com l’impacte de l’emergència climàtica en les dones posaria la salut, les desigualtats en el mercat laboral, i la salut femenina posaria violències masclistes, entre d’altres. Les propostes recollides, que s’han posat en comú en la part final de la trobada, seran incorporades com a elements clau en el desenvolupament i seguiment del IV Pla d’Igualtat.
L’acte també ha inclòs l’actuació musical de la cantautora i poeta granollerina Ivette Nadal, i la possibilitat de serveis d’acompanyament com canguratge i interpretació en llengua de signes. També s’ha fet un petit obsequi simbòlic a les participants: llavors que representen el compromís de continuar cultivant la igualtat dia a dia.