L’Hospitalet ha instal·lat 53 desfibril·ladors externs automàtics (DEA) nous, 28 en equipaments municipals i 25 en vehicles de la Guàrdia Urbana, i ha renovat els 26 aparells ja existents en instal·lacions esportives. Amb aquests nous DEA, actualment la ciutat disposa d’un centenar de desfibril·ladors en equipaments municipals, culturals i vehicles municipals.
Els 53 nous aparells s’han instal·lat:
- Als vuit mercats municipals.
- A l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC).
- Als deu casals de gent gran.
- A cinc biblioteques: Bibliomercat de Santa Eulàlia, Biblioteca Can Sumarro, Biblioteca Josep Janés, Biblioteca La Florida i Biblioteca Plaça Europa.
- Als tres centres del Museu de L’Hospitalet: Can Riera, L’Harmonia i Casa Espanya.
- A 25 vehicles de la Guàrdia Urbana.
- A la Regidoria d’Esports.
Els aparells instal·lats als vehicles de la Guàrdia Urbana, al Bibliomercat de Santa Eulàlia i a la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament són mòbils, mentre que la resta estan instal·lats de manera fixa als diferents equipaments. L’aparell mòbil de la regidoria donarà servei a les activitats esportives que tenen lloc fora de les instal·lacions, com ara caminades, curses, etc.
575 persones formades en autoprotecció i suport vital bàsic el 2023
El nou model instal·lat a L’Hospitalet, Lifepack CR2 USB, és senzill d’utilitzar. L’aparell marca el ritme del massatge i guia l’usuari amb instruccions acústiques. Permet continuar amb el massatge cardíac mentre l’aparell analitza el ritme i, d’altra banda, no és necessari canviar el joc d’elèctrodes per utilitzar-lo en un infant, ja que només cal prémer un botó de l’aparell per canviar a mode pediàtric.
Tot i que la seva manipulació és senzilla —s’activa de forma automàtica—, l’Ajuntament està organitzant formacions per als usuaris i personal dels equipaments municipals amb desfibril·ladors. Els tallers s’iniciaran dilluns, 19 de febrer, als casals d’avis de Sant Josep i Provençana.
Des del Servei de Salut de l’Ajuntament, a més, s’organitzen periòdicament tallers d’autoprotecció i suport vital bàsic i DEA amb la Diputació de Barcelona, que tenen com a objectiu dotar d’eines i recursos necessaris per identificar una situació d’emergència i saber com actuar.
El 2023 s’han realitzat 23 tallers en escoles i instituts i per a la ciutadania, amb un total de 575 participants, i el 2024 està previst realitzar 24 tallers.
El doble de supervivència davant d’una aturada cardíaca
L’objectiu dels DEA és oferir atenció precoç en cas d’emergència a les persones que pateixen una aturada cardíaca. Es tracta d’uns dispositius mèdics que permeten identificar sense errades les arrítmies que poden ser ateses i administrar la descàrrega elèctrica. Aquests aparells —que poden ser utilitzats per personal no mèdic— permeten una primera actuació immediata.
La disponibilitat d’un DEA i la seva utilització abans de l’arribada del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), s’associa amb gairebé el doble de supervivència davant d’una aturada cardíaca extrahospitalària (ACR), segons el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.