Dimecres, 23 d'abril de 2025
És notícia

L’Hospitalet impulsa la innovació científica a l’Smart City Expo World Congress

Avatar photo
El BioClúster d’Innovació i Salut es presenta com una aliança clau per posicionar L’Hospitalet en recerca i medicina avançada
Del 5 al 7 de novembre, L’Hospitalet porta a l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) les principals estratègies municipals en salut, ciència i innovació de la ciutat. D’una banda, amb una conferència central sobre el futur BioClúster de la ciutat, i, de l’altra, amb un espai propi al congrés, d’acord amb el seu compromís amb la divulgació científica i en la línia de mostrar la ciència que es fa a la ciutat per apropar-hi la ciutadania.
L’estand municipal, ubicat al pavelló P2, nivell 0, estand C141, compta amb dues àrees: Àrea Pòdcast i Open Lab, que desplegaran continguts divulgatius de la mà de representants d’institucions col·laboradores amb l’Ajuntament de L’Hospitalet: Universitat de Barcelona, Hospital de Bellvitge-IDIBELL, Institut Català d’Oncologia, Universitat Ramon Llull-Blanquerna, Àrea Metropolitana de Barcelona, Hospital Sant Joan de Déu, Red.es, Serious Game Lab i Game BCN.

Àrea Pòdcast, per fomentar el diàleg i l’aprenentatge

Aquest espai està dedicat a conferències i tallers al voltant de la ciència, la innovació i la recerca dins el marc de divulgació científica de LHCiència, el pla estratègic en comunicació científica de L’Hospitalet. A més, es farà en format pòdcast i en directe, que permet la interacció amb el públic i l’enregistrament de les intervencions dels ponents.
La primera jornada d’avui, dimarts, ha començat amb la conferència “Innovació en recerca i salut”, amb ponències sobre l’ús d’organoides del sistema nerviós humà per a la medicina personalitzada i la innovació en salut digital per a l’assistència sanitària. Tot seguit, la iniciativa “Serious Games Lab” explorarà com la ludificació pot enriquir l’experiència sanitària. A la tarda, l’aplicació del joc en entorns sanitaris continuarà amb la sessió “Integració d’abordatges terapèutics per a trastorns d’impulsivitat a través de gamificació i noves tecnologies”.
 Dimecres al matí, la protagonista serà la ciència ciutadana com a fil conductor, ja que la participació de la ciutadania resulta fonamental per recopilar dades. A les 10 h, tindrà lloc el taller “Cròniques de la calor”, dedicat a entendre els efectes de la calor en l’entorn urbà. Seguidament, a les 12 h, es farà la sessió “Ciència ciutadana i APS com a oportunitat socioeducativa”, en què s’abordaran les possibilitats que ofereixen la ciència ciutadana i l’aprenentatge i servei (APS) per fomentar el coneixement científic i la implicació social en projectes educatius transformadors.
A la tarda, a partir de les 16 h, l’Ajuntament de L’Hospitalet i Red.es —entitat depenent del Ministeri d’Economia i Empresa— presentaran el projecte PIEL’H, per mitjà del qual s’han instal·lat sensors en 165 edificis de L’Hospitalet que recolliran dades per establir accions per millorar la salut de les persones, disminuir la contaminació i optimitzar els recursos d’aigua i electricitat, entre d’altres.
Per cloure, dijous, 7 de novembre, hi haurà una taula rodona sobre la humanització en entorns sanitaris, seguida de la conferència “Avenços en l’anàlisi d’imatges mèdiques per a la investigació clínica i la innovació en pediatria” i el taller “Diàlegs sobre comunicació científica”.

Open Lab: accessibilitat i inclusió tecnològica

Aquest espai dedicat a la interacció i l’experimentació amb tecnologies avançades és un laboratori que ofereix un apropament divulgatiu a les dues estratègies de ciutat que es presenten al SCEWC, i permet als visitants explorar i comprendre les innovacions que modelen el futur.
En la seva dimensió més accessible i inclusiva, l’Open Lab es transforma en un Sènior Lab, en què les persones grans de la ciutat tenen l’oportunitat d’interactuar amb les tecnologies disponibles. Aquest espai està dissenyat per garantir que la tecnologia sigui accessible per a tothom, ja que promou la inclusió digital i l’empoderament de la gent gran.
Durant el congrés es posaran a l’abast les següents tecnologies: un holograma per experimentar una interacció immersiva amb un avatar d’IA; un vinil de realitat augmentada que ofereix una experiència visual interactiva i ulleres de realitat virtual.

El BioClúster d’Innovació i Salut

Demà, 6 de novembre, a l’espai Orange Àgora, a les 10.30 h, tindrà lloc la conferència “Biocluster for Innovation and Health: An Alliance to Lead Health Research in Europe”. Es tracta d’una aliança publicoprivada amb l’objectiu de convertir-se en un pol científic de referència al sud d’Europa. La conferència anirà a càrrec de Neus Olea, directora general adjunta d’AEBALL; Gabriel Capella, director de l’IDIBELL; Josep Comin, director d’Innovació, Recerca i Universitats de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’Hospital Comunitari de Viladecans, i Laura García, tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets de l’Ajuntament de L’Hospitalet.
El BioClúster d’Innovació i Salut té l’objectiu de promoure la medicina més avançada i personalitzada i el desenvolupament d’una economia basada en la innovació i el coneixement en un entorn que integra empreses, organitzacions i infraestructures científiques i sanitàries de primer nivell.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Audiència acollirà el judici per l’apunyalament d’un home a les Borges Blanques l’any 2022

Notícia següent
DANA Valencia

186 detinguts per pillatge a causa de la DANA al País Valencià

Notícies relacionades