L’Hospitalet viu un Sant Jordi “ple d’esperança”

Els visitants han dit sentir-se "còmodes" a l'espai habilitat amb aforament limitat i un únic sentit de circulació

Gent fullejant llibres en una de les parades instal·lades a la rambla Just Oliveras de l'Hospitalet. ACN

La rambla Just Oliveras, tradicional epicentre de la diada de Sant Jordi a l’Hospitalet de Llobregat, ha tornat a acollir parades de llibres i roses un any després. Ho ha fet però amb un format molt reduït respecte d’altres anys, amb només quatre parades de llibres i quatre de roses, i en un espai perimetrat amb un aforament màxim d’un centenar de persones i un únic sentit de visita.

Tot i les limitacions, tant visitants com paradistes han destacat que poder tornar a celebrar Sant Jordi suposa fer “un pas endavant més” per recuperar la normalitat i transmet un missatge d’esperança. “Jo crec que s’ha aconseguit mantenir l’esperit de la festa i que els visitants ens sentim còmodes”, ha destacat la Teresa, veïna del municipi.

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat no va decidir fins fa poc més d’una setmana instal·lar parades de llibres i roses a la Rambla Just Oliveras. Per no córrer cap risc, la fórmula escollida finalment va ser tancar el tram comprés entre el carrer Prat de la Riba i el carrer Provença amb una única entrada i sortida i un únic sentit de circulació.

A l’entrada, situada al carrer Prat de la Riba, dos agents cívics han convidat tots els assistents a rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic i seguir les indicacions de seguretat. També controlen en tot moment l’aforament obrint i tancant l’accés per no sobrepassar la xifra d’un centenar de visitants simultanis.

Durant el matí, tot i que la diada coincideix amb la celebració de les Festes de Primavera del municipi, no s’han format cues importants als accessos i la visita s’ha pogut fer en tot moment de forma fluïda.

En una diada de “mínims”, com l’han definit alguns dels paradistes, els visitants han pogut comprar llibres en quatre parades i roses en unes altres quatre. Al final de l’espai habilitat també s’ha instal·lat una carpa de la Xarxa de Biblioteques de l’Hospitalet on escriptors locals signaran llibres durant tota la jornada.

Tot i les limitacions, els paradistes han valorat molt positivament que s’hagi pogut tornar a celebrar la diada de Sant Jordi a l’Hospitalet després d’un any molt dolent per la pandèmia. El fet de ser poques parades, tot i “deslluir una mica el conjunt”, també s’ha vist com una oportunitat per tal que tothom “es pugui guanyar la vida”.

La incertesa sobre si es podrien muntar o no les parades ha fet que algunes, com la floristeria de la Belen Valiente, hagin estat més conservadors que altres anys a l’hora de comprar. “Fins fa una setmana no sabíem si podríem muntar i hem optat per comprar menys roses i figuretes per no picar-nos els dits”, ha assenyalat.

Pel que fa als visitants, en línies generals han valorat positivament la fórmula adoptada per l’Ajuntament. En aquest sentit, la Teresa, una jubilada veïna del barri de Collblanc, ha reconegut que s’ha sentit “molt còmode” durant la visita i ha celebrat que tot i que en un format més reduït s’hagi mantingut l’esperit de la diada de Sant Jordi a l’Hospitalet. Al seu torn, l’Ignasi ha destacat que el format d’aquest any “és millor que res” i ha afegit que celebrar la diada trasllada un missatge d’esperança a la ciutadania en el sentit que es fa una passa més per superar la pandèmia i recuperar la normalitat.