L’Hospitalet dona suport a la comunitat educativa de l’Acadèmia Cultura

Es destinen més de 650.000 euros per a la inclusió digital i el reforç escolar

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

El Ple municipal ha donat suport a la comunitat educativa de l’Acadèmia Cultura i ha demanat al Departament d’Educació de la Generalitat explorar totes les vies per tal de garantir la continuïtat del projecte educatiu així com la seva incorporació a la xarxa d’escoles públiques de L’Hospitalet. La moció ha estat presentada pel PSC, Cs, LHECP-ECG i PP i ha comptat amb el vot parcial a favor d’ERC.

El text marca com a prioritat garantir l’escolarització dels alumnes i mantenir els llocs de treball de la plantilla de docents, tal com es va acordar el maig de 2021. Davant la realitat de l’escolarització a L’Hospitalet, amb una matrícula viva de 1.091 alumnes de primària i 530 alumnes de secundària — des de juny de 2021 fins a 28 de gener de 2022—, demana la creació de nous centres educatius i de nous grups classe. En aquests moments l’increment de ràtio a les aules de la zona educativa de Collblanc-la Torrassa representa una ocupació del 103% a l’oferta pública i el tancament de l’Acadèmia Cultura, amb 330 alumnes, posarà més pressió a una situació ja complexa.

L’any 2018 ja es va arribar a un acord amb el Departament d’Educació per tal de convertir l’actual solar del carrer de Mas, ara ocupat per l’Escola Ernest Lluch, en un nou centre educatiu. Amb el trasllat dels alumnes de primària de l’Acadèmia Cultura a aquests mòduls seria impossible la construcció d’un nou edifici en aquest espai tal com està compromès.

Davant d’aquesta situació, el Ple municipal ha acordat demanar al Departament d’Educació de la Generalitat que faci els passos necessaris per mantenir l’acord de maig de 2021 relatiu a l’Acadèmia Cultura, buscant les fórmules de consens polític i parlamentari per aconseguir complir amb el marc jurídic necessari que preservi l’esperit del Decret llei 10/2019, de 28 de maig, del procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat.

El text reclama garantir l’escolarització dels alumnes de l’Acadèmia Cultura i el manteniment dels llocs de treball del personal docent, mentre s’inicien els tràmits per a la construcció del nou centre educatiu al solar del carrer de Mas, i insta el Govern de la Generalitat a crear les condicions necessàries perquè s’abordi l’emergència educativa a L’Hospitalet així com donar resposta a la situació actual de manca d’inversions.

En el decurs del Ple, ha pres la paraula Ingrid López, professora, exalumne i delegada de CCOO a l’Acadèmia Cultura, que ha demanat que el centre no es tanqui i que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, compleixi la seva paraula.

Aprovació de partides per a la inclusió digital i el reforç escolar

El Ple també ha aprovat per unanimitat la modificació de crèdit pel qual es destina la subvenció de 275.000 euros corresponent al projecte “Dispositiu educatiu: accions adreçades a millorar els aprenentatges per a la inclusió digital”, atorgada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com la subvenció extraordinària de 393.000 euros al Pla educatiu d’entorn, per realitzar tallers d’estudi per a l’alumnat amb necessitats de reforç escolar, a càrrec de la Generalitat de Catalunya.

Suport al servei públic de Correus i al Dia Internacional de les Dones  

La sessió ha començat amb la lectura de dues declaracions institucionals. La primera, de suport al servei públic de Correus, demana cobrir els llocs estructurals suprimits, mantenir la qualitat de les condicions laborals i el correcte compliment de la prestació del servei. La segona, amb motiu del Dia Internacional de les Dones —que se celebra el 8 de març—, recorda que cal continuar alçant la veu per reivindicar els drets del 51% de la població. El text recull que la igualtat de gènere és un dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que guien la implantació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, per impulsar el compromís de la comunitat internacional de treballar a favor de les dones d’una forma transversal.

El Ple també ha fet costat a Rosario Bravo, la veïna de L’Hospitalet que va ser desnonada per error ara fa un any i que encara no ha recuperat els seus objectes personals. La moció conjunta recull que “el més reprotxable no són la cadena d’errors que van portar a desnonar una dona de 97 anys i que estava al corrent de pagament, ho és la indiferència amb què pel que sembla són tractats pels mateixos responsables i l’anormal retard dels jutjats que haurien d’emparar Rosario Bravo”.

Defensa de l’atenció presencial a les entitats bancàries

A l’apartat de mocions, el Ple ha aprovat per unanimitat —a proposta del PSC i amb l’adhesió de Cs i PP— la moció en defensa de l’atenció presencial a les entitats bancàries i en suport a la mobilització veïnal del barri de Gornal, ja que el 12% de la població —segons dades del Defensor del Poble de Catalunya— té dificultats per accedir a un caixer automàtic o a un banc no físic. ERC i LHECP-ECG han votat a favor parcialment.

El text també recull informar les entitats bancàries de la possibilitat de contractar amb l’Ajuntament la instal·lació de caixers automàtics de retirada d’efectiu de forma accessible i segura per a la ciutadania —i en especial per a la gent gran— en edificis o espais municipals preferentment, centres cívics o casals de la gent gran—, especialment en els barris on es detecti una mancança d’aquests dispositius.

Pel que fa a les mocions individuals, a proposta d’ERC han tirat endavant parcialment dues mocions: la primera per commemorar el Dia Internacional de les Dones i la segona contra l’exclusió financera i el tancament d’oficines bancàries.

A proposta de Cs ha tirat endavant per unanimitat la moció per promoure la inclusió de les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda. També s’ha aprovat amb el suport de tots els grups municipals la proposta d’aquest grup que demana a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que coordini el condicionament i la renovació del traçat i la senyalització de la Ronda Verda, en col·laboració amb els municipis afectats, el Consorci del parc natural de la Serra de Collserola i la Diputació de Barcelona.

A iniciativa de LHECP-ECG han tingut el suport del Ple la proposta per rebutjar les agressions sexuals a la infància i l’adolescència comeses per membres de l’Església catòlica.

Finalment, el Ple ha donat suport a la iniciativa presentada pel PP per homologar el Camp Municipal de Rugbi.