La secció 3 de la Sala del Contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul el Pla Director Urbanístic Gran Via – Llobregat que va aprovar la Generalitat en 2017 per remodelar l’avinguda al seu pas per L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) i que contemplava soterrar parcialment la C-31.
La sentència, consultada per Europa Press, estima el recurs que ICV-EUiA va presentar en 2017 contra el pla en considerar que en el procediment per aprovar el pla hi ha hagut “vulneració del principi de jerarquia normativa i per una falta insubsanable de competència”, que consideren que requeia a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
Els magistrats assenyalen que si el principal interès del pla era modificar una part de la Gran Via, s’hauria d’haver justificat “la falta d’idoneïtat del planejament director de factura estrictament metropolitana” i excloure del PDU autonòmic les actuacions no directament relacionades amb les millores en la carretera.
Afirmen que el pla anul·lat “no conté cap indicació rigorosa, susceptible de justificar la competència plena del Departament de Territori i Sostenibilitat en detriment de les competències urbanístiques metropolitanes, les quals s’han vist ignorades a través d’un acord a dues bandes, entre el Departament i l’Ajuntament de L’Hospitalet”.
Projecte urbanístic
El PDU per transformar la Gran Via preveia convertir el seu últim tram en un “nucli urbà” de més de mil metres de longitud i facilitar la creació d’un gran clúster biomèdic, i afectava al tram que transcorre des de la plaça Europa de L’Hospitalet fins al riu Llobregat.
La iniciativa la va promoure el Consorci per a la Reforma de la Gran Via, integrat per la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, l’Ajuntament de L’Hospitalet i l’Institut Català del Sòl.
Les administracions estimaven un cost de 150 milions d’euros per a l’actuació, que implicava en total uns 994.000 metres quadrats de superfície.