El projecte Mòdul rep un dels Premis Fundació “la Caixa” a la Innovació Social

Ha estat un dels 10 projectes de tot l’Estat premiats per aportar respostes als reptes socials

El projecte ha obtingut un dels Premis Fundació “la Caixa” a la Innovació Social. Aquests guardons busquen reconèixer deu iniciatives inspiradores i innovadores de tot l’Estat que aportin respostes als reptes socials que afronten dia a dia les persones en situació de vulnerabilitat i el seu entorn. Cadascun dels premis està dotat amb 15.000 euros.

Els 10 guardons s’han lliurat a primera hora de la tarda a Madrid en un acte que ha comptat amb la vicepresidenta primera i ministra d’Econoia, Nadia Calviño, i el director general de “la Caixa”, Antoni Vila. Els guanyadors s’han triat entre els 602 projectes de tot l’Estat seleccionats prèviament.

Aquest ha estat el segon reconeixement per al projecte després que l’any passat guanyés l’11è Premi Josep Maria Rueda i Palenzuela, de la Diputació de Barcelona.

El projecte Mòdul de regeneració de la zona de Matacavalls ha suposat la creació d’un centre cultural i ecològic en uns contenidors de transport marítim instal·lats en aquest espai, al costat de les vies del tren, entre els barris de les Planes i Sant Josep. La iniciativa s’inscriu en el Pla de regeneració urbana integral les Planes-Blocs Florida i la desenvolupa la Fundació Contorno Urbano.

L’objectiu del nou centre és esdevenir un espai autogestionat, obert al teixit associatiu, per dinamitzar l’entorn i impulsar actuacions de millora de l’espai públic. Aquestes accions comunitàries es dissenyen per mitjà de tallers i activitats seguint els criteris de sostenibilitat. Els dos contenidors marítims s’han adaptat al seu nou ús amb materials ecològics com la fusta o el suro.

Prèviament a la instal·lació dels mòduls, un laboratori ciutadà integrat per veïnat, entitats i centres educatius dels dos barris va dissenyar aquest projecte que aposta per assolir una millor sostenibilitat mediambiental i enfortir el teixit comunitari i la gestió eficient dels recursos per transformar espais en desús en motors de canvi.

L’any 2019, l’Ajuntament va posar en marxa un projecte participatiu amb l’objectiu de recuperar per a ús públic els terrenys desocupats a les Planes, al costat del pont de Matacavalls. Va començar llavors la neteja de la parcel·la i el disseny i la construcció, de manera col·lectiva, del mobiliari urbà com ara bancs, escales, un escenari i una zona de jocs infantils. En aquest procés hi han participat voluntaris, entitats del barri de tota la ciutat i alumnat dels centres educatius de la zona.