Demanen la reobertura del cas per l’assassinat de Pedro Álvarez a l’Hospitalet al 1992

L'advocat Benet Salellas demana que els Mossos investiguin el crim amb l'actual tecnologia poc abans que prescrigui

Pancarta recordant l'assassinat no resolt de Pedro Álvarez fa 27 anys, davant les escales de l'Audiència de Barcelona. ACN

Més d’un centenar de persones han reclamat aquest divendres al migdia davant de l’Audiència de Barcelona que es reobri la investigació per l’assassinat del jove Pedro Álvarez a L’Hospitalet de Llobregat el 1992. Poc abans que prescrigui el cas, família i amics fan un últim intent perquè la justícia pugui seguir investigant el crim, el principal sospitós del qual és un policia nacional. L’advocat Benet Salellas considera que la tecnologia actual podria permetre obtenir noves proves sobre l’autoria dels fets, i demana que la investigació s’encarregui als Mossos d’Esquadra, ja que la Policia Nacional podria estar influenciada.

Aquest és un pas més, potser l’últim, en la batalla judicial per reobrir el cas abans de la seva possible prescripció definitiva les properes setmanes. El recurs de la defensa de la família davant l’Audiència arriba després de no acceptar-se, per part del jutjat d’instrucció número 4 de L’Hospitalet de Llobregat, la petició de realitzar noves diligències pericials sobre la bala i altres proves materials.

La fiscalia és partidària d’arxivar el cas per prescripció, però l’acusació particular defensa que l’última diligència es va practicar el 28 de setembre de l’any 2000 i, per tant, la prescripció de 20 anys seria aquest proper 28 de setembre, sense comptar el període no hàbil dels mesos de confinament per covid.

La família de la Verneda sol·licita proves sobre armes, munició i vehicles que, amb les tècniques d’investigació actuals, podrien aportar noves informacions. Així mateix, es demana a la unitat de balística dels Mossos d’Esquadra que actualitzi els informes que la Policia Nacional va fer en el seu moment.

De fet, segons la família i el grup de suport, els investigadors van creure des del començament que els indicis apuntaven clarament a un policia nacional aleshores en actiu. Fins el 1995 la investigació la va dirigir la Policia Nacional, que no va arribar a cap conclusió definitiva i per això la fiscalia i el jutjat de L’Hospitalet consideren que és aleshores quan comencen a comptar els 20 anys de prescripció, que haurien conclòs el 2015. Però la Guàrdia Civil va obrir una nova línia d’investigació, contra un altre sospitós, entre el 1997 i fins el 28 de setembre del 2000. La família creu que és aquesta data la que hauria de comptar per iniciar el període de prescripció.

Salellas considera que ara s’hauria de donar una nova oportunitat als investigadors per esclarir el cas. Més endavant es podria considerar prescrit, però si es fa ara, els investigadors no podran tornar a treballar en l’assumpte. L’advocat ha recordat que el Tribunal Constitucional ha instat els jutjats a investigar més els crims greus i que justament ara s’està obrint la possibilitat de reparar les víctimes dels crims del franquisme.

Abans d’entrar a la vista, Salellas ha dit que quan un cas d’assassinat està a punt de prescriure, “el més lògic és que el jutge faci un últim intent posant tots els mitjans a l’abast per impedir la impunitat”. Així, ha recordat que un cas del Masnou (Maresme) de l’any 2000 i a punt de prescriure es va reobrir el 2015, i una unitat dels Mossos especialitzada en casos no resolts va trobar l’assassí, que va ser condemnat. En el cas de Pedro Álvarez, ha lamentat que la família sempre ha hagut de “treballar contra la inèrcia de la fiscalia” i la justícia. “Ens costa deslligar l’actitud de la fiscalia del fet que el principal investigat fos policia nacional”, ha remarcat.

El pare de Pedro Álvarez, Juan José, ha lamentat que la fiscalia sembli la més interessada en deixar d’investigar el cas, però ha assegurat que porta “tota la vida lluitant al carrer” i no tolerarà que el cas quedi impune, encara que el cas es declari prescrit. També demana que la justícia demostri que no només “funciona pels que tenen diners, sinó també pel poble”. En aquest sentit recorda que ja el 1994 va demanar que fos la Guàrdia Civil qui investigués el cas, i que ara haurien de ser els Mossos d’Esquadra.

El tribunal de l’Audiència ha prohibit finalment a la família i els mitjans de comunicació entrar a la vista oral, cosa que els pares de Pedro Álvarez han lamentat.