L’Hospitalet ja està a punt per celebrar el 8M, Dia Internacional de la Dona, amb un programa que compta amb una cinquantena d’activitats reivindicatives, festives i per a la reflexió, que organitza l’Ajuntament ─ per mitjà del Centre d’Atenció i Informació a la Dona (CAID) ─, amb la col·laboració dels grups de dones de la ciutat i de diferents entitats ciutadanes.
El lema d’aquest 8M és “Juntes, empoderem el present” i recorda que els drets conquerits gràcies a la lluita feminista de les darreres dècades mai estan garantits de forma permanent i, si no hi estem a sobre, els podem perdre en qualsevol moment. S’ha de continuar la lluita, s’ha d’empoderar el present.
El cartell d’enguany mostra diferents dones en referència a les dones que van obrir pas a la lluita feminista, les que hi són i les que vindran.
8 de març: acte central i lectura del manifest
L’acte central i institucional tindrà lloc el dissabte 8 de març amb la tradicional concentració dels grups de dones de la ciutat a la rambla de Just Oliveras, i la marxa fins a la plaça de l’Ajuntament, on a les 12.30 hores es farà la lectura del manifest “Més drets, menys privilegis. Juntes, empoderem el present” ─elaborat de forma col·laborativa pels diferents grups de dones de la ciutat─ seguit de l’actuació de la companyia de dansa Zyriab i música amb DJ.
Aquest mateix dia tindrà lloc una nova edició del festival Festidona. Des de les 11 hores, a la plaça de l’Ajuntament, hi haurà activitats esportives (zumba), diferents tallers impartits per les associacions de dones i entitats de la ciutat així com la confecció d’un mural de convivència i civisme, entre altres.
Un ampli programa festiu i reivindicatiu
La programació amb motiu del 8M a L’Hospitalet ofereix un ampli ventall de propostes que s’estén al llarg de tot el mes de març. Dijous, 6 de març, és prevista la representació teatral Cançons que acaben en fade out, a càrrec de la companyia La Copla de Wisconsin, que tindrà lloc al Teatre Joventut i a la qual s’ha convidat les diferents associacions de dones de la ciutat.
No hi falta l’oferta per a les escoles i els joves. Així, divendres, 7 de març, en horari lectiu, Enllacem les escoles #CEFLH8M, una iniciativa que convida la comunitat educativa a penjar un llaç de color lila a les tanques de les escoles, creant així una acció col·lectiva que convidi a reflexionar sobre la igualtat de gènere.
El mateix dia, l’Espai Jove de Ca n’Arús acull l’activitat Tuppersex feminista, per aprendre a desgenitalitzar el cos, el plaer i els espais que habitem, organitzat per l’Associació Feminista Les Bruixes, l’Associació d’Estudiants de L’H (AELH) i l’Associació per la Llibertat Sexual i de Gènere (ALISE).
Els divendres 14, 21 i 28 de març, l’Oficina Jove acull La Genia Showroom, una mostra de projectes artístics juvenils on, a través de conferències vivencials i exhibicions en directe, coneixerem de primera mà les experiències i el procés de creació de joves artistes.
D’altra banda, l’Auditori Barradas acollirà tots els dissabtes del mes de març el cicle Donaveu, amb una oferta de teatre familiar i de cançó d’autores.
Per als més tecnològics, el dimecres 12 de març, la #ViquimaratófeministaLH arribarà a Torre Barrina. L’activitat consisteix en la creació o actualització de continguts relacionats amb el feminisme de L’Hospitalet a la Viquipèdia. Hi col·laboren el Centre de Normalització Lingüística de L’Hospitalet, el Centre d’Estudis de L’Hospitalet i Amical.
També les biblioteques de la ciutat han programat activitats amb motiu del 8M. Fins al 17 de març, la Biblioteca de Bellvitge ofereix l’exposició “Entre prestatges i pàgines. Bibliotecàries i llibreteres”, una mostra documental que revela la petjada invisible però imprescindible de les dones en biblioteques i llibreries. Del 3 al 8 de març, la Biblioteca La Bòbila acull l’exposició “Elles també investiguen”, una selecció de llibres del fons de detectius i misteris on les protagonistes són dones. El mateix dia 3 arrencarà a la Biblioteca de Bellvitge la primera de les sessions de L’hora del conte que arribaran a totes les biblioteques de L’Hospitalet entre el 3 i el 26 de març, amb el relat Ep! Això no!, a càrrec de Laberta Delpoblet.
El CAID va atendre un miler de dones el 2024
El Centre d’Atenció i Informació a la Dona (CAID) ofereix assistència personalitzada a les dones que ho sol·liciten, per situacions vinculades a les desigualtats i a les discriminacions per raó de gènere. S’ofereix atenció als infants, social i psicològica i assessorament jurídic.
Durant el 2024, el CAID va atendre de forma individualitzada un total de 989 dones, de les quals el 44,7% van ser ateses per primer cop. D’aquestes, el 63,5% presentaven indicadors de violència masclista. El nombre total de visites i entrevistes realitzades en aquests dotze mesos ha estat de 3.289.
Pel que fa a la intervenció comunitària, es van fer l’any passat 76 activitats —xerrades, tallers…—, en les quals van participar 3.871 dones i 486 homes. El Programa Municipal per a la Dona (PMD) també va dur a terme 23 tallers de coeducació en centres educatius, amb la participació de 434 nois i noies, i 250 joves més van participar en les sessions de teatre-fòrum. Finalment, en l’àmbit de la docència i formació específica es van dur a terme una vintena d’accions, amb la participació de 254 persones.