Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

El Grup Sant Jordi de Viladecans celebra 50 anys d’història amb la seva festa de barri

Avatar photo

La festa del barri Sant Jordi-Gabrielistes, prevista per al cap de setmana de la diada de Sant Jordi i ajornada a causa de la pluja, tindrà lloc aquest cap de setmana –divendres 27, dissabte 28 i diumenge 29 de maig– a la plaça d’Europa i s’hi celebrarà el 50è aniversari del Grup Sant Jordi (1972-2022). Els dos dies de la celebració estaran plens d’actuacions musicals d’entitats locals, artistes i grups convidats a la festa, a més del pregó, el dissabte 28 a les 19 hores, a càrrec de l’escriptora local i veïna del barri Patricia Aliu.

En el programa previst, aquest divendres, 27 de maig, des de les 19 hores, s’hi inclouen les actuacions dels grups de ball del Centro Cultural Andaluz Sierra Norte i el Centro Cultural Raíces de Andalucía, a més de les intervencions del cantant Gustavo Rodas, l’escola de ball Paca García, Carlos Serra, Pedro Rincón, Mayte Poveda i el grup Menos es más. Pel que fa a dissabte, 28 de maig, després del pregó actuaran l’escola de ball Dance Factory, Carlos Serra, el Centro Cultural Andaluz Peña Bética Gavà-Viladecans, Carmen Carrasco, la Casa de Andalucía de Gavà, la Asociación Cultural Andaluza Zahara de la Sierra, Paloma García i Ecos del Sur. I diumenge 29, a les 12 del migdia, serà el torn de la celebració d’una missa flamenca.

A més, amb motiu dels 50 anys del barri, l’Arxiu Municipal i l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament han confeccionat diversos panells amb informació històrica sobre el Grup Sant Jordi. També les Teixidores Urbanes de Viladecans han participat de la festivitat vestint l’olivera del barri amb les seves coloristes peces de ganxet.

El Grupo de Viviendas San Jorge

El 1966 es va aprovar el projecte d’una nova urbanització a Viladecans. Encara en el context del període de la dictadura es va nomenar primerament Grupo de Viviendas San Jorge perquè Sant Jordi era el patró de l’obra social de la Caixa d’Estalvis Provincial de la Diputació de Barcelona promotora de la construcció dels edificis. Cap al 1972 ja estaven enllestits. Es van fer 15 blocs d’habitatges, menys dels previstos, disposats en tres fileres paral·leles a l’actual avinguda dels Germans Gabrielistes i al col·legi Modolell. Un cop construïts, la força i col·laboració del seu veïnatge –molts, membres d’una ben activa Associació de Veïns nascuda el 1977–, va lluitar per reclamar millores i fins i tot col·laborar solidàriament en l’enjardinament dels espais interiors tancat al trànsit rodat.

Cap a finals de la dècada dels anys 1980, la fesomia del Grup Sant Jordi, encara gris i envoltada de grans descampats, va millorar sensiblement amb la construcció, entre els anys 1987 i 1991, dels edificis que van tancar el barri per la part del carrer de Jaume Balmes i la carretera de la Vila. Finalment, la construcció de la plaça d’Europa, entre els anys 1991 i 1993 i la inauguració de la de Sant Herblain, el mes de juny de 1994, dotà al barri d’un urbanisme més amable, al servei del vianant, i ben cosit amb la resta de la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Robatori amb violència d’un home i un menor a Palafrugell

Notícia següent

El Comú d’Ordino aprova els comptes de 2021 amb bones xifres

Notícies relacionades