VÍDEO: El grup criminal que va provocar malsons durant dies al Vallès

Els individus acumulaven una desena de robatoris a cases i urbanitzacions a diverses comarques

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Nord han desmuntat un grup criminal que operava al Moianès, Vallès occidental i Vallès Oriental i que cometia robatoris amb força en cases d’urbanitzacions. La investigació ha conclòs amb tres detinguts.

El 16 d’agost d’enguany es va produir un robatori en una casa del municipi de Moià. Passades les deu de la nit va saltar el sistema d’alarma després que els lladres haguessin forçat la persiana d’una finestra lateral a la cuina.

Alguns dels veïns van poder parlar amb les patrulles policials que s’havien desplaçat a la zona per informar-los de les característiques d’un cotxe sospitós que havien vist quan marxava de davant la casa.

És a partir d’aquest robatori que els investigadors comencen a indagar sobre aquesta bateria de lladres a partir de la informació sobre el vehicle proporcionada pels veïns.

 

Feien servir cotxes a nom de terceres persones

De seguida comproven que està a nom d’una persona que no té cap vinculació amb activitats delinqüencials. Aquesta és una pràctica habitual dels grups que es dediquen als robatoris en domicilis, amb menys risc que l’ús de cotxes sostrets. També constaten que utilitzen altres vehicles, amb la intenció d’entorpir una eventual acció investigadora.

Els esbrinaments policials han posat en relleu que el grup estava especialitzat en els robatoris amb força en domicilis, amb l’usual modus operandi: la selecció de cases en urbanitzacions aïllades, però amb rutes de fugida franques cap a vies ràpides que no disposin d’elements de seguretat o que tinguin portes o finestres vulnerables des d’on poder accedir.

L’operativa comuna era el rastreig fins que trobaven la casa que creien adequada per intentar el robatori. Un dels lladres, que feia tasques de conductor i de vigilància, es quedava al cotxe mentre que els altres dos eren els executors del robatori.

Tenien habilitat per escalar fins a finestres o per moure’s discretament pel jardí de la casa fins a la porta més vulnerable. Aleshores la fracturaven i accedien a la casa a la recerca de diners en metàl·lic, joies o dispositius electrònics, amb bona sortida al mercat negre.

Una desena de robatoris

Els Mossos relacionen el grup amb, almenys, cinc robatoris a les localitats de Moià, tres a Palau-Solità de Plegamans i Sant Cugat. En aquests tres robatoris es van endur 1.500 euros en metàl·lic i diverses joies com anells, collarets o arracades.

El 28 de setembre es va dur a terme un dispositiu policial per localitzar els tres investigats que va finalitzar a la localitat de Cardedeu amb la seva detenció. Els lladres van mirar de resistir-se activament a la detenció.

A l’interior del vehicle els policies hi van trobar diversos elements dels quals usen els delinqüents que es dediquen als robatoris en cases com guants, lots i tornavisos de grans dimensions, entre altres.

L’endemà es va practicar l’entrada i escorcoll al domicili dels investigats on es va trobar roba relacionada amb la que duien durant els robatoris, a més d’algunes joies i un inhibidor de freqüències per a alarmes.

Els policies també han pogut corroborar que els sospitosos no tenien cap activitat professional o laboral ni ingressos lícits de cap mena, fet que és recurrent en les persones que es dediquen a aquesta tipologia delictiva.

El dia 1 d’octubre els arrestats van passar a disposició i l’autoritat judicial va decretar presó provisional per a tots tres.