Granollers, premiada per ser referent en biodiversitat cultivada a Europa

El guardó s’ha entregat a la gala dels premis Ciudades y pueblos que alimentan 2025, a les millors pràctiques alimentàries locals

15 de novembre de 2025 a les 13:25h

Granollers ha estat reconeguda als Premis Ciudades y Pueblos que Alimentan 2025, atorgats a les millors pràctiques alimentàries locals per la Red de Municipios por la Agroecología. El guardó destaca el compromís de la ciutat amb la preservació i la recuperació de la biodiversitat cultivada. La gala s’ha celebrat el 13 de novembre a Orduña i el premi ha estat entregat per Francesco Cagnola, de la secretaria tècnica del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, al qual l'Ajuntament de Granollers està adherit.

El reconeixement posa en valor més d’una dècada de projectes i iniciatives impulsades per l’Ajuntament de Granollers, sovint en col·laboració amb entitats locals i especialitzades, amb l’objectiu de preservar el patrimoni agrícola i alimentari. La ciutat i la comarca destaquen per la seva riquesa varietal, amb més de 200 varietats locals d’hortalisses identificades.

Entre les iniciatives més destacades hi ha la coorganització del Primer Simposi Europeu de Biodiversitat Cultivada, que ha situat Granollers en el mapa europeu de la recerca i la divulgació en aquest camp; el Banc de Llavors del Vallès Oriental, un projecte cooperatiu que preserva i multiplica varietats tradicionals; i el programa “Llavors de sempre”, que ha permès produir planter de varietats locals i distribuir-lo a horts comunitaris.

També s’ha treballat per impulsar la biodiversitat cultivada a les escoles: quatre centres educatius municipals ja incorporen producte agroecològic i varietats locals als seus menús. A més, el Mercat del dissabte de la Plaça de la Corona dona suport als productors de proximitat que utilitzen varietats tradicionals, i la marca Productes de Palou incentiva la seva recuperació.