-Vostè va entrar a l’alcaldia de Gavà el passat mes de juliol en substitució de Raquel Sánchez, que ha esdevingut nova ministra de Transports. Com encara aquesta segona part del mandat?
Amb molta il·lusió i honorada de representar la ciutat que estimo i també molt conscient de la responsabilitat que he assumit. Tenim al davant un repte molt complex: recuperar-nos de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia i aquesta és la meva gran prioritat. I això vol dir ser al costat de les persones, de les famílies, dels comerciants, de les empreses, dels emprenedors i de les entitats i donar resposta als problemes que els afecten en el seu a dia. I, per altra banda, impulsar projectes que venen de lluny i que consolidaran el nostre model de ciutat sostenible, àmpliament valorat per la ciutadania i portes enfora. De fet, hem estat l’únic municipi de l’Estat finalista a la candidatura de ciutat verda europea.
Tinc clares les prioritats i crec que puc portar una visió complementària a la de l’actual ministra Raquel Sánchez i un estil propi, potenciant encara més la proximitat per conèixer de primera mà les necessitats dels veïns i veïnes i poder atendre-les perquè, per sobre dels grans projectes, estan sempre les persones.
-Vostè no és l’única persona nova en el càrrec. A finals de juliol es va presentar el nou cartipàs municipal. Ens pot explicar aquests canvis?
Amb el relleu a l’Alcaldia, era necessària la reestructuració del govern municipal. Els canvis responen, tant en les persones com en les competències, a les necessitats que hem d’afrontar en aquesta segona meitat del mandat municipal. És un cartipàs equilibrat, amb gent amb moltes ganes de treballar i implicada en millorar el dia a dia de la ciutat. Sóc una persona a qui li agrada molt escoltar i reflexionar sobre allò que escolto. I això també ho vaig aplicar a l’hora d’estructurar els diferents àmbits, parlant amb tots els meus companys i companyes i consultant la seva opinió.
Quant als canvis més rellevants, l’Alcaldia es reserva les polítiques de seguretat i la direcció de la Policia Municipal. També manté les atribucions de l’Oficina de Projectes Estratègics i les polítiques feministes, que aplicaré a tots els àmbits de la gestió municipal. He modificat l’àmbit d’Urbanisme, Habitatge, Obres i Sostenibilitat Ambiental, que passa a incloure en les seves competències el desenvolupament del Programa d’Inversions d’Obres Municipals, mentre que l’àmbit de Manteniment i Qualitat de l’Espai Públic i els Barris aglutina el conjunt d’accions que han de garantir la qualitat, neteja i bon estat de carrers i places. A més, s’han unificat en un sol àmbit les actuacions en matèria de gestió interna i finances de l’Ajuntament i de Promoció Econòmica. I, finalment, les polítiques de serveis a les persones i equipaments corresponen a l’àmbit de Benestar.
El nou cartipàs també incorpora canvis quant a la distribució i titulars de les regidories de Barri per respondre a les necessitats de cada barri i comptar amb un regidor o regidora al carrer, escoltant la ciutadania, una escolta activa que considero molt important per poder prendre les decisions i mesures que creiem s’han de materialitzar.
-Quina és la situació de l’Ajuntament i dels vilatans i vilatanes de Gavà després de la sotragada econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19 i quines mesures s’han plantejat per reactivar l’economia del municipi?
La pandèmia ens ha obligat a redefinir el nostre pla d’acció, a prioritzar l’atenció a les famílies i a les empreses més tocades per les seves conseqüències. I això passa, com hem fet des de l’inici de la crisi, per fer tot el que calgui per reactivar l’economia i ajudar les persones. La recuperació social i econòmica és el gran objectiu i passa per davant, fins i tot, de projectes en marxa.
-Quins seran els projectes prioritaris per a la segona part del mandat?
Aquells que ens permetin millorar el nostre espai públic, els nostres carrers i els nostres equipaments, amb un pla d’inversions ambiciós i rigorós. També projectes estratègics en què treballem ja fa temps i que han d’estructurar una ciutat sostenible i integrada a l’entorn natural, que continua potenciant les oportunitats en el marc de les polítiques d’habitatge.
Parlo de projectes com Gavà Ponent i l’Espai Roca, amb el que representen de dotació d’habitatge públic i dotació d’equipaments públics; la Ciutat Esportiva de Can Torelló i el Centre de Mar, un pas endavant en les instal·lacions esportives que se sumarà a les inversions per millorar els equipaments existents; la consolidació del nou model de gestió i recollida de residus i la definició del projecte Ecopèdia; la nova C-245; la reforma del sector de la plaça Catalunya, Can Tintorer i l’avinguda Eramprunyà; la posada en marxa de la Unió de Cooperadors i la primera escola bressol municipal, que exemplifica l’impuls de les polítiques educatives, una línia que tindrà continuïtat i on treballem tant per al suport a les famílies com en la millora dels centres de primària i les reivindicacions del nou Institut Bruguers i per completar l’Institut escola de Gavà Mar.
I també projectes i accions que ens permetin reforçar Gavà com a referent i espai d’oportunitats de gènere i feminista, on la igualtat entre homes i dones sigui un tret identificatiu i on capiguem tots i totes, sigui quina sigui la forma d’estimar de cadascú.
Són reptes ambiciosos i demanen el compromís col·lectiu. D’aquí que una de les meves primeres accions com a alcaldessa va ser obrir una ronda de converses amb els grups de l’oposició per conèixer de primera mà què pensen de la nostra gestió i quines idees tenen per assolir un objectiu que és i ha de ser comú: sortir més enfortits de la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia.
-Sembla que l’ampliació de l’aeroport del Prat haurà d’esperar cinc anys més després que els governs de la Generalitat i de l’Estat no han arribat a un acord. Com ho valora?
Tot i que queda postergada, és innegable que l’aeroport és una infraestructura cabdal per a la dinamització econòmica i projecció del territori, també de Gavà. Tant si finalment s’amplia com si no, el que volem és que es garanteixi la pau acústica. No volem cap pas enrere. Com a veïna vaig participar en les mobilitzacions contra el soroll dels avions i, finalment, entre tots, vam aconseguir una operativa de pistes segregades, una configuració que s’ha de mantenir per sempre.
-Gavà va demanar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona ser declarada àrea de mercat tens d’habitatge per poder regular els preus dels contractes de lloguer. Com està aquest tema i que s’està fent des de l’Ajuntament en matèria d’habitatge?
Aquest estiu l’AMB, que és qui té la competència, va aprovar la nostra sol·licitud per limitar els preus del lloguer a la nostra ciutat, però la nostra aposta va més enllà. Comptem amb un Pla Municipal d’Habitatge que estableix les accions que posarem en marxa en els pròxims 6 anys per abordar un seguit d’intervencions per posar habitatge de qualitat i sobretot assequible a disposició de la ciutadania, de la gent jove, de famílies monoparentals, gent gran, de persones que volen desenvolupar el seu projecte de vida a Gavà. També per atendre les necessitats de col·lectius en situació de major vulnerabilitat i per reforçar les polítiques de rehabilitació i conservació del parc actual.
És un pla que comporta una inversió de 4,5 milions d’euros perquè no podem quedar-nos amb els braços plegats davant d’un dels principals problemes als quals ens enfrontem, no només a Gavà sinó també al conjunt de l’Àrea Metropolitana i de Catalunya.