Gavà ha acollit la sisena jornada de debats i experiències “Por una Economía Circular y Competitiva”. La sessió, que ha recuperat el seu format 100% presencial, ha estat inaugurada per l’alcaldessa i vicepresidenta 2a de la Red Española de Ciudades por el Clima, Gemma Badia.
En la seva intervenció Badia ha afirmat que “hem de ser conscients que els recursos són limitats i s’estan esgotant. Cal actuar en conseqüència i impulsar de forma conjunta, sector públic i privat, projectes sostenibles. És una necessitat”. Per l’alcaldessa “hem de complir amb els projectes de les ciutats sent responsables amb l’agenda urbana a través dels objectius de desenvolupament sostenible”.
Badia també ha destacat que “hem de saber cap a on anem, però sobretot com anem, no tot s’hi val. És important reflexionar sobre els recursos, sobre l’energia i l’aigua. Hem de ser conscients que els hem de gestionar bé, que no els podem desaprofitar. Cal continuar desenvolupant projectes que ens garanteixin el futur”.
L’alcaldessa ha manifestat que “en aquest camí no estem només les administracions públiques sinó també entitats privades i tots els que tenim responsabilitat social i econòmica. Jornades com aquesta serveixen per posar en comú experiències i constatar els resultats de moltes d’elles, la posada en marxa de les quals requereixen sinèrgies i treball col·laboratiu”.
Finalment, Gemma Badia ha afirmat que “hem d’obrir ments, que la gent prengui consciència i que, més enllà de la llei, ho fem per responsabilitat i convenciment perquè si no ens ho creiem, no ho farem bé”.
A l’obertura de la sessió també hi ha intervingut el director de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Héctor Santcovsky que ha ressaltat la tasca de l’Ajuntament de Gavà entorn l’economia circular. Per Santcovsky “l’economia circular planteja nous reptes arran de la crisi energètica. Per això és clau continuar treballant en aquesta línia amb noves accions com ara treballar per descarbonitzar l’energia de les empreses”.
Enguany, la jornada s’ha centrat en debatre entorn la gestió circular dels recursos hídrics i la seva escassetat, de les noves oportunitats de la Bioeconomia i la gestió verda de l’energia.
Després dels parlaments inicials, Nicola Cerantola, fundador d’Ecologing i divulgador especialista en la matèria que ha centrat la seva conferència en el paper de les administracions públiques en l’economia circular regenerativa.
Posteriorment, han tingut lloc tres taules rodones, moderades per experts en la matèria, tots ells representants del HUB ECCUS, que han tractat: els recursos hídrics en un context d’escassetat, la revalorització dels recursos a través de la bioeconomia i les accions en favor de la descarbonització de l’energia.
En aquestes taules rodones han intervingut ponents europeus com David Newman, director de l’Oficina Europea de Bioeconomia, i representants de municipis nacionals i internacionals. Així mateix, s’han exposat els resultats de la implantació d’estratègies innovadores per accelerar la transició circular en diferents territoris com Sevilla, Múrcia i Pais Basc. Alhora s’ha conegut el cas d’èxit de la ciutat internacional de Bradford que ha exposat la seva pràctica pionera en solucions verdes i blaves per la mitigació del canvi climàtic i la gestió de l’aigua.
Decàleg de la jornada
Un cop finalitzada la jornada s’ha elaborat un decàleg amb 10 idees i conceptes claus. Així, es conclou que les administracions tenen un paper important en reinterpretar les noves necessitats. A més, cal incloure principis ambientals i regeneratius a l’hora de concebre i dissenyar productes o serveis. Un altre punt del decàleg se centra en la importància d’aportar idees, innovació, tecnologia i talent si es vol transformar la societat. Treballar directament amb les persones
per crear comunitats més fortes, la col·laboració de la ciutadania i entitats públiques i privades en projectes de bioeconomia i la descarbonització dels sistemes energètics locals són altres dels punts del decàleg.
La jornada esdevé un punt de trobada d’empreses, administracions i experts nacionals i internacionals amb l’objectiu de donar major impuls a l’economia circular, entesa com la clau del desenvolupament econòmic i social del segle XXI.
La trobada ha estat organitzada per l’Ajuntament de Gavà, juntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Federación Española de Municipios y Provincias y la Red Española de Ciudades por el Clima.