Gavà destinarà 1,6 MEUR per la profunda remodelació del pavelló Jacme March

L'actuació de l'Ajuntament està centrada en la sostenibilitat, la inclusió, l’accessibilitat i la qualitat arquitectònica

21 de juliol de 2025 a les 20:13h

El pavelló Jacme March és a punt d’engegar una profunda remodelació. Dilluns 28 de juliol comencen les obres que convertiran aquest equipament en un espai més sostenible, accessible, còmode i amb una imatge renovada. Els treballs tindran una durada de 10 mesos, durant els quals la instal·lació romandrà tancada. El calendari d’obres garanteix que el pavelló estarà disponible i en plenes condicions per acollir la pròxima edició de la Fira d’Espàrrecs.

La intervenció suposa una inversió d’1,6 milions d’euros, finançats amb fons Next Generation EU (Programa d’impuls a la rehabilitació d’edificis públics inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència), també amb suport de la Diputació de Barcelona i per l’Ajuntament. Disminuir la demanda energètica dels equipaments i millorar l’accessibilitat aconseguint uns equipaments renovats són els eixos d’aquesta línia de subvenció.

Ubicat a la zona esportiva Diagonal, el pavelló destaca pel seu ús intensiu per a la pràctica de l’handbol, el futbol sala, a banda de ser emprat per l’escola Jacme March per algunes de les seves activitats, i ser l’escenari de grans esdeveniments de ciutat, com l’esmentada Fira d’Espàrrecs o la Festa Major de Sant Nicasi, Nadal i Reis. Inaugurat el 1972, va ser objecte d’una remodelació integral l’any 1996. 

L’alcaldessa Gemma Badia ha presentat avui la intervenció, tot destacant que “posarà al dia una instal·lació cabdal en el mapa esportiu de la ciutat. I ho farem sota criteris d’eficiència energètica, i també fent-la accessible i inclusiva, i millorant el seu confort. Es tracta d’una reforma àmpliament reivindicada pels clubs i entitats esportives que la fan servir i que permetrà tenir un pavelló amb un ús òptim i optimitzat”.

La sostenibilitat, la inclusió, l’accessibilitat i la qualitat arquitectònica són els eixos que guien la rehabilitació del pavelló Jacme March. El conjunt de la intervenció posa en valor el conjunt de l’edifici.

Estalvi energètic per un equipament sostenible

Un dels grans objectius del projecte és la rehabilitació energètica de l’edifici, amb una clara aposta per la descarbonització i l’eficiència energètica. Així, s’impulsen un seguit de mesures que permeten reduir el consum en més del 60%, assolir la certificació energètica A, i contribuir a modernitzar i millorar la funcionalitat de l’equipament.

Són les següents:

  • Substitució del sistema de producció d’aigua calenta de l’actual caldera de gas per aerotèrmia.
  • Instal·lació de 300 m2 de plaques fotovoltaiques a la coberta de l’edifici.
  • Instal·lació de sistema d’aïllament exterior a totes les façanes i renovació total de la coberta. El conjunt de la intervenció redueix les pèrdues tèrmiques i, per tant, s’incrementa l’eficiència i el confort. 
  • Substitució del lucernari de la coberta i de les finestres de l’edifici per afavorir l’entrada de llum, tenir ventilació natural i reduir al màxim les pèrdues energètiques.
  • Enllumenat LED.
  • A la façana sud, orientada al carrer de Sant Pere, es generen parterres que integren malles de tensors verticals amb vegetació enfiladissa que contribueix a reduir l’impacte de la radiació solar directa i evitar el sobreescalfament de l’edifici. 
  • Es millora la urbanització de l’entorn d’accés, es creen parterres amb vegetació florida, es planta un arbre i s’instal·len 8 aparca-bicicletes, potenciant la sostenibilitat i la qualitat de l’espai públic.

L’equipament quedarà àmpliament integrat en un paisatge naturalitzat  i que comptarà amb nous i renovats equipaments públics com el tercer CAP i la Nova Piscina, que serà objecte d’una remodelació exterior.

Una instal·lació inclusiva, funcional i còmoda

El projecte de reforma del pavelló inclou tot un seguit d’accions que permeten adaptar l’edifici a les noves necessitats i requisits d’accessibilitat i a millorar la funcionalitat de la instal·lació i el confort de totes les persones usuàries. 

Aquestes són les intervencions previstes:

  • Adaptació de la graderia existent per incorporar 6 places destinades a persones amb mobilitat reduïda i renovació dels seients.
  • Ampliació i reforma integral dels lavabos existents, amb 6 cabines de capacitat cadascun a més d’un lavabo adaptat. 
  • Reforma dels vestuaris, eliminant barreres arquitectòniques per fer-los accessibles. Les dutxes incorporen sistemes d’estalvi d’aigua i control de la temperatura. 
  • Canvi del paviment de la pista esportiva i renovació de la barana.
  • Renovació dels revestiments interiors del pavelló amb la instal·lació de panells per millorar el confort acústic i aconseguir una imatge més moderna i fresca, millorant l’experiència dels usuaris.

A aquestes actuacions cal afegir la construcció d’un nou volum annexat als vestuaris, separat per una escala, que permet l’accés a la pista posterior des del carrer del General Josep Moragues. En un costat de l’escala se situen la infermeria, despatx per a entitats i una nova zona de magatzem de material esportiu. I a l’altre costat, la sala de bombes i la sala tècnica. El magatzem tipus gàbia actual, situat a la façana posterior, serà desmuntat. 

Espais alternatius

L’Ajuntament ha mantingut converses amb els clubs i entitats esportives usuàries (Club Handbol Gavà, Club de Futbol Sala López Roca i secció de futbol sala del CCR) per informar-los de la intervenció així com dels espais alternatius que podran disposar per als seus entrenaments i competicions. 

Fruit d’aquest diàleg, s’ha organitzat un dispositiu que contempla la seva reubicació en equipaments esportius municipals i altres espais del nucli urbà de Gavà amb l’objectiu d’evitar desplaçaments i garantir el 100% de les hores d’entrenament, la meitat de les quals tindran lloc en espais interiors. També ha estat necessària la col·laboració d’altres clubs, que hauran de traslladar entrenaments i partits en altres instal·lacions.

Es faran servir cinc equipaments addicionals als habituals:

  • Pista exterior i la sala poliesportiva de l’Institut El Calamot.
  • Pista exterior de l’Institut Bruguers.
  • Pavellons dels col·legis Sagrada Família i Immaculada Concepció.
  • Pistes exteriors de l’escola l’Eramprunyà.

Per tal de garantir que les competicions compleixin els requisits demanats per les diferents federacions, es portarà a terme una adequació de la pista exterior de bàsquet de can Tintorer, i de la pista exterior de l’escola Marcel·lí Moragues. Aquestes intervencions tindran un cost global de 68.000 euros.

Sobre l'autor
C CIUTAT
Redacció
Veure biografia
El més llegit