Dimecres, 29 de maig de 2024
És notícia

Gavà consolida les seves biblioteques com a referents culturals i de lectura

Avatar photo
El 2023 es va produir un increment de l’ús de la majoria dels serveis a les  Biblioteques de Gavà

Les dues biblioteques de Gavà, la Josep Soler Vidal i la Marian Colomé, són un pilar bàsic en la difusió de la cultura i el foment de la lectura. Es tracta de dos equipaments de titularitat municipal adscrits a la Xarxa de Biblioteques  Municipals de la Diputació de Barcelona.

Les Biblioteques de Gavà posen a disposició de la ciutadania una àmplia gamma  de serveis, fons bibliogràfics i activitats. El seu objectiu és apropar la lectura a  tota mena de públic a través de diferents iniciatives: clubs de lectura,  conferències, presentació de llibres, exposicions, i moltes altres.

El 2023 es va produir un increment de l’ús de la majoria dels serveis a les Biblioteques de Gavà. En concret va augmentar el nombre d’usuaris i usuàries  així com les visites, es van fer més préstecs i es van posar en marxa nous serveis.  Així mateix, més ciutadans i ciutadanes van participar en les activitats  organitzades.

La Biblioteca Josep Soler Vidal és la que va registrar millors números. Però, cal tenir en compte que la Biblioteca Marian Colomé va estar tancada durant sis mesos amb motiu de les obres de rehabilitació, de novembre de 2022 a abril de 2023.

 

20è aniversari de la Josep Soler Vidal i reestrena de la Marian Colomé

L’any 2023 ha estat marcat per la celebració del 20è aniversari de la Biblioteca Josep Soler Vidal i les obres de rehabilitació i millora de la Biblioteca  Marian Colomé.  

La Biblioteca Josep Soler Vidal es va inaugurar l’abril de 2003. Des d’aleshores, l’equipament s’ha adaptat a les noves necessitats dels usuaris i usuàries i ha incrementat els serveis que ofereix.

Per celebrar aquests 20 anys la programació de les activitats va tenir com a fil conductor “el temps” amb l’objectiu de reflexionar sobre aquest concepte des de diferents perspectives: gestió del temps, ritmes circadiaris, reforma horària, cures, temps i pantalles, conciliació, viatges en el temps, temps històric.

Al voltant d’aquesta temàtica es va fer un taller de bullet journal o la xerrada sobre inversió del temps en noves economies. Com a cloenda d’aquesta commemoració es va muntar una exposició sobre el temps de l’artista Vanessa Linares, un mural col·laboratiu i una xerrada sobre els viatges en el temps a càrrec de l’escriptor i especialista en ciència-ficció, Ricard Ruiz Garzón. També es van editar en exclusiva punts de llibre commemoratius col·leccionables, amb un disseny diferents per a cada mes de l’any.

Així mateix, es va posar en marxa un laboratori ciutadà. Consisteix a idear un aparador cultural de forma conjunta amb la ciutadania. Com a resultat, s’ha dissenyat un nou espai expositiu, viu i en constant evolució, que esdevé el reflex de com els usuaris i usuàries imaginen les seves biblioteques.

La reforma de la Biblioteca Marian Colomé ha marcat un abans i un després  en aquest equipament. Es va actuar en pràcticament tots els espais de l’equipament, renovant les instal·lacions o modificant el seu accés a la vegada que se substituïa part del mobiliari, tal com va poder comprovar la ciutadania en la jornada de portes obertes celebrada coincidint amb la diada de Sant Jordi.

Amb motiu de la reforma, també es va renovar i modernitzar tot el material, i es  va incorporar l’autoservei de préstec de documents amb tecnologia RFID i punt  de consulta entre d’altres.

La remodelació també va permetre guanyar espai exterior. L’accés anterior del carrer de Rafel Casanova s’ha aprofitat convertint-se en un espai de jardí  ombrívol per a la lectura o activitats del centre.

 

Les dades de 2023

Visites

En total, les dues biblioteques van rebre 183.781 visites, un 50% més respecte  a 2022, quan se’n van registrar 123.891.

  • JSV va rebre un total de 176.904 (14.742 al mes) per 115.695 al 2022.
  • MC va rebre 6.877 en 8 mesos (859 al mes). En 2022 van ser 8.196 (683  al mes).

Aquest increment generalitzat demostra el paper que fan les dues biblioteques  com impulsores de la cultura al municipi i la difusió de la lectura.

 

Usuaris-usuàries

En 2023, es van fer 1.232 altes per 983 el 2022. Cal destacar que a la MC, un  cop va reobrir va fer 171 nous usuaris en 8 mesos.

Actualment, les biblioteques compten amb un total de 16.250 usuaris.

 

Préstecs

En relació amb el servei de préstec (llibres, revistes, jocs de taula, CD i DVD)  es va incrementar en un 7,5% amb una mitjana al dia de 360. Aquesta xifra  suposa un 15% més respecte a 2022. Cal remarcar que es van assolir rècord en  els préstecs de llibres d’imaginació per a infants de 7-9 anys i de 10-12 anys  arribant als 5.254 préstecs.

El préstec de llibres entre les dues biblioteques permet disposar d’un únic  servei bibliotecari a la ciutat, amb dos equipaments complementaris en fons i  serveis. Des de la reobertura de la MC, es disposa d’un servei de missatgeria  entre els dos equipaments, reduint així el temps d’espera per a l’usuari i usuària.  Relacionat amb el préstec s’ofereix la possibilitat de préstec de llibres electrònics  a través d’eBibliocat. Al llarg de 2023 se’n van registrar 6.152, incrementant-se en més de 400. Aquest servei és una plataforma tecnològica que permet  accedir al catàleg i prendre en préstec les principals novetats editorials en format  digital per poder llegir a diferents dispositius (tauletes, telèfon, ordinadors o  lectors de llibres electrònics).

 

Més activitats

Per fomentar la lectura, des de les biblioteques s’organitzen diferents activitats,  que en 2023 van incrementar el nombre d’assistents en un 12% respecte al  2022.

⮚ L’any passat es van posar en marxa quatre nous clubs de lectura. Tres  adreçats a públic infantil (un per a 8-9 anys i dos per a 10-11 anys) i un de  novel·la romàntica per a persones adultes.

⮚ Es va crear el centre d’interès d’Emergència Climàtica, ubicat a la primera  planta. Les publicacions monogràfiques aborden les causes i les

conseqüències del canvi climàtic des de diferents perspectives com ara la  social, la legislativa, l’econòmica.

⮚ Àlbums Busca i troba (llibres-joc a l’estil “On és Wally?”).

⮚ Per primer cop es va implementar l’experiència de servei comunitari amb  estudiants d’ESO. L’alumnat participant va assessorar en TIC a gent gran,  animació lectora a la sala infantil i van ajudar a potenciar la col·laboració  amb entitats i associacions locals.

⮚ Durant el 2023 s’ha reprès el préstec de jocs de taula a la biblioteca Josep  Soler Vidal. La col·lecció compta amb més de 200 propostes per a tota  mena de públic. Està situat en un espai més ampli i accessible de la sala  d’audiovisuals, a la planta baixa.

 

Altres propostes

⮚ “Superlectors”: iniciativa de foment de la lectura entre els infants que en  2023 va celebrar una edició renovada amb una de les participacions més  nombroses dels darrers anys amb un total de 74 infants.

⮚ Col·laboració i participació en diferents esdeveniments: Sant Jordi,  Sakura Fest, la Supernit de TV3, cicle festiu de ciutat, celebració de  commemoracions i dies internacionals, etc.

⮚ 7a edició del concurs d’escriptura teatral Paraules en escena i presentació  de les obres guanyadores.

⮚ Visites escolars per apropar les biblioteques als joves i que coneguin tot  allò que ofereixen. Al llarg de 2023 s’han fet un total de 56 visites.  ⮚ Durant 2023 s’han enfortit les relacions de col·laboració entre les  biblioteques i les entitats de la ciutat.

 

Projectes per a 2024

Si el 2023 va se un any molt important per a les Biblioteques de Gavà, enguany  no ho serà menys.

Les Biblioteques de Gavà han estat seleccionades per participar en dos grups  de treball de la Xarxa de Biblioteques Municipals. A cadascun dels grups de  treball només hi participen 15 biblioteques de la província.

Aquests projectes són:

∙ Amb tots els Sentits, primera infància, lectura i biblioteca. El projecte  s’orienta a pensar de forma comunitària i dissenyar formes de mediació  directa i indirecta per arribar a tota mena de públic, en especial a aquelles  famílies que no se senten atretes per la biblioteca. Al mateix temps, es  volen dissenyar mediacions que arribin i eduquin als adults per  acompanyar a la lectura en la primera infància. Cal pensar que les

biblioteques són espais on fer possible el naixement del vincle afectiu amb  la lectura.

La feina feta fins ara en el marc de l’Espai familiar, ha estat clau a l’hora  de ser seleccionades per formar part d’aquest projecte.

∙ Mou fitxa, el joc de taula a les biblioteques. Es vol crear un espai de  treball i discussió al voltant dels jocs de taula, conèixer el que s’està fent,  identificar les necessitats i reptes actuals, i desenvolupar propostes de  millora. Es faran activitats a les mateixes biblioteques amb la participació  dels professionals vinculats al projecte.

Les línies estratègiques a treballar en aquest any són quatre:

✔ La lectura i la cultura com a eix bàsic: treballar per revertir a l’àmbit  local la tendència negativa que indiquen els informes sobre lectura i  comprensió lectora. Aquest objectiu cal treballar-lo en col·laboració amb  altres agents educatius i culturals de la ciutat.

✔ Comunicació de la xarxa de biblioteques: dissenyar una imatge de les  biblioteques més consolidada. Fidelitzar i captar nous usuaris/usuàries a  través de les xarxes socials i les eines de difusió existents. Imatge i  missatge atractiu i amb accions que permetin la interacció amb ells.

✔ Els serveis, valor fonamental de les biblioteques de Gavà: Posar el  focus en el disseny d’una col·lecció àmplia, variada i d’interès pels usuaris  i usuàries. Aposta per la biblioteca “portes enllà” i que siguin un agent actiu  de dinamització lectura a l’activitat cultural de la ciutat.

✔ La biblioteca com a agent comunitari: enfortir la relació de les  biblioteques amb el seu entorn potenciant la participació ciutadana, l’acció  comunitària i el treball en xarxa. Trobar noves formes d’implicació  ciutadana, ampliar i fer créixer la xarxa de contactes i col·laboracions amb  nous vincles.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detinguts quatre persones per cultiu de marihuana a Ponent

Notícia següent

L’Ajuntament de Mollet del Vallès, finalista al Premi Europeu de la Prevenció de Residus

Notícies relacionades