Diumenge, 20 d'abril de 2025
És notícia

Gavà acull la VII Jornada ‘Por una Economía Circular y Competitiva’

Avatar photo
Gemma Badia “L’economia circular ha de ser competitiva i així garantir el seu futur”

L’Ajuntament de Gavà ha organitzat la VII jornada de debats i experiències “Por  una Economía Circular i Competitiva”. Després de sis anys celebrant-se a Gavà,  enguany s’ha traslladat a DFactory, Barcelona situat a la Zona Franca, gràcies a la col·laboració amb el Consorci de la Zona Franca, entitat que se suma a  la xarxa d’agents públics i privats compromesos amb la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social.

La jornada ha estat inaugurada per l’alcaldessa de Gavà i vicepresidenta segona de la Red Española de Ciudades por el Clima, Gemma Badia i el delegat  especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere  Navarro.

En la seva intervenció Badia ha afirmat que “actualment aquesta jornada esdevé una trobada de responsabilitat. El canvi climàtic i la sequera ens indiquen que hi ha una urgència i cal actuar davant de les seves conseqüències. Hem de reciclar per aconseguir el residu zero, estalviar energia i apostar pel cicle de l’aigua”.

L’alcaldessa també ha parlat de la importància que “l’economia circular sigui  competitiva per implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Si no hi ha competitivitat no arribarem enlloc. Es tracta  d’evolucionar, de conjugar indústria, producció, economia, futur i  competitivitat amb sostenibilitat. Aquesta és la gran aposta”.

Per la seva banda, Pere Navarro ha incidit en “la importància de crear comunitat, de sumar sinergies i desenvolupar nous projectes. És per això  que la col·laboració público-privada és fonamental. Per al sector públic és  important que es creïn noves empreses, que es desenvolupin i creixin,  això significarà que estem alimentant la nova indústria i creant noves  oportunitats, nous llocs de treball i de qualitat”.

La jornada de treball s’ha iniciat amb l’experiència de la ciutat d’Amsterdam i la  implicació del seu Ajuntament en el cicle de vida dels tèxtils. Posteriorment,  s’han obert les taules d’experiències i debat.

La primera s’ha centrat en la gestió de l’aigua i s’han donat a conèixer dos  projectes que tenen per objectiu reduir el consum d’aigua, molt important a  l’actual època de sequera.

El projecte de Gavà sobre el càlcul de la petjada hídrica ha centrat el primer debat. És una iniciativa pionera, realitzada conjuntament entre l’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i CETAQUA, que “consisteix a calcular l’impacte dels diferents sectors, econòmic, industrial, residencial i agrícola en el territori. Conèixer primer on està l’impacte per poder reduir i compensar de forma correcta les activitats en el territori”, ha explicat el responsable del programa de Neutralitat ambiental i circularitat de CETAQUA, Iago Ferreiro.

Una altra de les experiències que s’han pogut escoltar en relació amb la gestió  de l’aigua ha estat la del municipi de Riba-roja de Túria. El seu alcalde, Robert  Targa ha parlat de les accions que porten a terme, en concret, de l’aigua  regenerada per usos industrials.

Una segona taula ha girat al voltant dels residus i l’eficiència energètica amb les  experiències de les ciutats de Vitoria-Gasteiz i Reus.

Finalment, innovació i sostenibilitat han estat els temes tractats a la tercera taula. El responsable tècnic d’Innovació del Port de Barcelona, Javier Garrido ha parlat de “Descarbonització de l’activitat portuària”. Per la seva banda, la  directora general del Consorci de la Zona Franca, Blanca Sorigué ha centrat la  seva intervenció en la “Simbiosis industrial en el Consorci”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Es crema un vehicle i provoca un incendi de vegetació al Baix Ebre

Notícia següent

Prop de 200 alumnes del Solsonès interpreten una cantata conjunta

Notícies relacionades