L’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, i la regidora de Cultura, Mercè Pérez Piedrafita, acompanyades dels caps de les colles de Morats i Torrats, Teia Martínez i Rubén López respectivament, han presentat aquest dilluns la Festa Major d’estiu 2024. L’acte també ha comptat amb la presència de representants de les entitats ciutadanes que col·laboren i fan possible l’elaboració del programa.
L’alcaldessa Mireia Dionisio Calé, ha destacat que la Festa Major “serà apassionant i plena d’activitats que ompliran de vida els carrers de Mollet. És un dels moments més bonics de l’any per tots els molletans i molletanes i aquest any no serà menys”. L’alcaldessa ha volgut agrair “la feina incansable que molta gent fa per fer possible aquesta Festa Major i a tots els molletans i molletanes que sense la seva implicació, participació i il·lusió per viure la festa, aquesta no tindria sentit”.
Per la seva banda, la regidora de Cultura, Mercè Pérez Piedrafita, ha destacat que la Festa Major de Mollet del Vallès “és una celebració preparada amb les colles de la ciutat, però també amb més de 25 entitats i associacions molletanes que participaran de manera directa en l’organització d’activitats concretes del programa o bé en tasques de control, sanitàries o de seguretat. En aquest sentit, volem agrair a totes les persones col·laboradores la bona predisposició i entesa a l’hora de treballar conjuntament”.
El programa
La Festa Major 2024 comptarà amb un programa amb més d’un centenar d’activitats i una oferta molt variada. Els grups Figa Flawas i La Fúmiga són els caps de cartell de la celebració en les grans nits del parc. La Nit d’artistes locals obrirà aquesta oferta el dijous 15 d’agost, que es tancarà amb Muchachito Bombo Infierno, el dimarts 20 d’agost.
A més, hi haurà matinals infantils d’activitat lúdica i de contacte, com la tarda de circ a les Pruneres o la doble sessió de cinema amb Super Mario Bros (en català) i Cazafantasmas: Imperio Helado (en castellà). El programa es completa amb les grans actuacions a l’envelat, com el ball d’inici de la Festa Major amb Xarop de Nit, l’espectacle Hola Raffaella (tribut a Raffaella Carrà) i el muntatge Ai, ai, ai!, del pregoner d’enguany, l’actor Bruno Oro. També hi haurà concerts de caràcter més reduït i intimista a la terrassa del Museu Abelló i al Mercat Vell, com els que oferiran Mayte Martín, Elena Gadel i Meritxell Neddermann.
Pel que fa a la cultura popular, les colles i el bestiari de Mollet del Vallès tornaran a sortir un any més pels carrers de la ciutat. A més, l’actuació castellera comptarà amb la presència dels Moixiganguers d’Igualada i els Castellers de Mollet. Enguany, se celebren els 30 anys de les dues colles dels Morats i Torrats. A més, es presentarà l’Espiadimonis, la nova bèstia de foc del bestiari molletà.
El pregoner: Bruno Oro
L’actor Bruno Oro serà el pregoner de la Festa Major 2024. Nascut a Barcelona, de mare catalana i pare napolità, és net d’una família d’artistes de la comarca de l’Empordà: els Pichot.
Reconegut amb dos premis Ondas, es va unir a l’equip de comèdia radical de Minoria absoluta (RAC 1), on es va fer conegut amb les seves intervencions com a imitador. Posteriorment, va participar en les adaptacions televisives de l’esmentat programa radiofònic a Las cerezas (TVE), Mire Usté (Antena 3) i Polònia (TV3). Gràcies a les imitacions de coneguts polítics catalans i espanyols, com Artur Mas, María Teresa Fernández de la Vega i, en especial, Ángel Acebes, ha esdevingut un nom popular entre una part important de l’audiència.
El Cartell
Pel que fa al cartell de la festa major, per segon any consecutiu hi ha dues versions. Un dels cartells mostra un peix a l’aigua, mentre que a l’altre en destaquen les escames amb els colors morats i torrats i blau de l’aigua.
L’entitat encarregada de confeccionar el cartell és Kabuseta Studio, una associació sense afany de lucre de Mollet del Vallès creada amb l’objectiu de difondre les arts i la creativitat.
La lidera Albert Lizarraga, un artista molletà que ha dedicat la seva carrera a utilitzar l’art com una poderosa eina social, “ha estat tot un repte fer el cartell de festa major i volíem que representés una imatge bastant icònica de Mollet”.
La Festa Major s’adapta a les persones amb trastorn de l’espectre autista
Les atraccions de la Festa Major seran sense llums ni soroll el divendres 16, dilluns 19 i dimarts 20 d’agost de 18 a 20 h, perquè les puguin gaudir les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA).
Tornen els Punts Liles
Per tercer any consecutiu, l’Ajuntament instal·larà un circuit de prevenció i intervenció de les agressions sexuals i LGTBI+ als espais de concerts de la Festa Major, amb dos Punts Liles; un de fix situat a les nits al Parc de Can Mulà i un altre itinerant, pels diferents espais durant la jornada.
Els horaris del punt fix al Parc de Can Mulà són els següents:
- 16 agost, de 22.30 a 04.30 hores matinada
- 17 agost, de 00.00 a 06.30 hores matinada
- 18 agost, de 00.00 a 05.30 hores matinada
- 19 d’agost, de 23.00 a 00.00 hores (només itinerància) i de 00:00 a 03.30 hores matinada, a la carpa
- 20 d’agost, de 00.00 a 03.30 hores matinada
A més, hi ha el telèfon 682 32 21 44 per contactar amb el Punt Lila per WhatsApp
El Punt Lila té per objectiu sensibilitzar a la ciutadania, prevenir les agressions sexistes i LGTBIfòbiques i actuar davant d’una agressió.
Una Festa solidària
Durant aquesta Festa Major, Mollet seguirà sent un model i referent per altres ciutats de Catalunya pel que fa a la Capta de Sang que es tornarà a fer un any més durant la festa. Serà divendres dia 16 d’agost, de 10 h a 14 h i de 17 h a 21 h, i l’endemà dissabte 17 d’agost, de 10 h a 20 h.
D’altra banda, tot i que la gran majoria dels espectacles organitzats per l’Ajuntament són gratuïts, tots els diners recaptats en els quals siguin de pagament, que van des d’1 a 3 €, seran donats íntegrament a projectes amb finalitats socials de Mollet.
Punt d’Informació
Al Mercat Vell s’instal·larà un punt d’informació i venda d’entrades dels espectacles de la Festa Major els dies 12 i 13 d’agost de 18 a 21 h. Aquest espai també servirà per vendre els elements de promoció de les entitats que participen en la festa (mocadors, samarretes, etc.).
El Punt d’Informació es traslladarà a l’antic Ajuntament del 14 al 20 d’agost, amb horaris que variaran en funció del dia. D’aquesta manera, la ciutadania podrà informar-se i adquirir entrades de forma presencial, ja que no es vendran a taquilla.
Mobilitat: Bus, zona blava i espai per a persones amb mobilitat reduïda
El servei de bus ampliarà el seu horari en franja nocturna. Serà gratuït i funcionarà del dissabte 17 al dimarts 20 d’agost, i constarà d’un vehicle de la línia L-1 que farà el recorregut habitual (incloent en tots els trajectes el barri de Lourdes) i amb una freqüència de pas de 30 minuts. S’oferiran parades a demanda per garantir una tornada segura a casa.
També hi haurà zona blava gratuïta del 10 al 24 d’agost i s’adaptarà un espai al Parc de Can Mula per a les persones amb mobilitat reduïda.
Infraestructures i seguretat
Amb motiu de la Festa Major, s’adaptarà la pista exterior de Riera Seca com a envelat i es disposarà d’escenaris al Parc de Can Mulà, al Parc de les Pruneres i la Plaça Major. A més, cada espai comptarà amb un responsable municipal que controlarà cada espectacle o muntatge des de l’inici fins al final de l’acte.
Hi haurà controladors d’accés a les entrades i sortides dels recintes tancats per garantir la seguretat. Els concerts de nit disposaran d’un servei de vigilància i auxiliars de seguretat. És previst un dispositiu preventiu de Festa Major, en què també participaran els Voluntaris de Protecció Civil.