La comarca del Maresme, coneguda per la seva costa, és també bressol de la solidaritat on el voluntariat és un dels pilars fonamentals. Les entitats de voluntariat de la zona s’han convertit en un motor essencial per arribar a una societat més justa i cohesionada.
Amb la celebració del Dia Internacional del Voluntariat, valorem la tasca imprescindible que les organitzacions duen a terme.
Diversitat d’àmbits, un sol objectiu: ajudar
Al Maresme, el voluntariat abasta un ampli ventall de causes socials. Algunes entitats com el Banc d’Aliments treballen per combatre la pobresa i garantir les necessitats bàsiques de les famílies més vulnerables distribuint aliments i suport emocional a les persones que més ho necessiten.
Alhora, en l’àmbit de la salut, associacions com AFAM (Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Maresme) ofereixen suport tant als malalts com a les seves famílies i la seva feina és fonamental per acompanyar emocionalment les persones que viuen situacions de gran complexitat.
També destaquen els grups que treballen la integració social impulsant activitats inclusives per a persones amb diversitat funcional com és el cas de la Fundació el Maresme.
Altres entitats com Creu Roja Mataró – Sant Andreu de Llavaneres, abracen diferents necessitats i destaquen la importància de la diversitat d’accions que duen a terme des del suport a famílies en risc d’exclusió social fins a l’acompanyament de persones grans o que pateixen la soledat no desitjada.
Els herois anònims del voluntariat
Les iniciatives al territori són tan variades com ho són les necessitats de la població. Des de Creu Roja s’organitzen per repartir aliments i recursos bàsics a les famílies que ho necessiten, posen focus a les persones grans oferint suport emocional, atenen joves i infants en risc d’exclusió social amb tallers educatius i activitats de lleure i milloren l’ocupació de les persones.
“El voluntariat és treballar en comunitat, tant per atendre a les persones des dels projectes que realitzem tant per fomentar els vincles entre l’equip i poder fer la nostra tasca de la millor manera” afegeix la Silvia Aguilera, Tècnica de Voluntariat de Creu Roja Mataró – Sant Andreu de Llavaneres.
La presència del voluntariat és indispensable en tots els territoris, ja que sense ells gran part de les grans tasques que fan les entitats, no es podrien desenvolupar.
Les històries darrere les xifres
Darrere de cada acció hi ha històries personals que fan que el voluntariat sigui tan especial. Des de Creu Roja Mataró, els voluntaris destaquen la campanya: “La joguina educativa – cap nen sense joguina”, un projecte que permet contribuir amb la infància perquè tots els infants puguin tenir una joguina al Nadal, unes dates molt assenyalades on la població sol estar més sensibilitzada i disposada a col·laborar en aspectes socials.
“La infància no entén el que és la intervenció social, simplement viuen la campanya amb una màgia i una il·lusió que es contagia a l’equip de voluntariat i ho converteix en un projecte molt enriquidor” afegeix la Tècnica de Voluntariat de Creu Roja Mataró.
La mateixa experiència de fer voluntariat, ja és única i enriquidora on els participants no esperen res a canvi i donen el més valuós que hi ha: el temps, l’única cosa que mai no es recupera i no es pot retornar. “L’equip de voluntariat ajuda a millorar la societat, sentint-se actius, aptes i hàbils per ajudar tot i les seves pròpies dificultats socials, econòmiques o laborals que puguin estar passant. Això els fa sentir realitzats” afirma la Silvia.
Reptes de futur
Tot i els èxits, les entitats de voluntariat al Maresme també es troben amb reptes importants com la necessitat de recursos econòmics i materials o el repte d’atraure nous voluntaris, especialment els més joves. La digitalització també suposa un desafiament; moltes associacions han hagut de modernitzar els seus sistemes per arribar a més gent i poder gestionar millor les activitats.
Malgrat les dificultats, a Creu Roja Mataró – Sant Andreu de Llavaneres segueixen valorant la importància del voluntariat en persones joves i, per fer-ho aposta per un seguiment constant que permeti valorar les necessitats d’aquest col·lectiu i incloure’ls a les activitats i actes que es fan per tal que se sentin part de l’equip de l’entitat. A
més, fan xerrades a escoles, instituts, cicles formatius i altres entitats per sensibilitzar a totes les edats.
Un agraïment col·lectiu
En el Dia Internacional del Voluntariat, fem una crida a valorar la feina dels herois anònims que treballen dia a dia per millorar la societat. El Maresme és un exemple viu de què, amb unió i compromís, es pot construir un futur millor.
“Una persona sola no pot canviar el món, però amb temps, ganes i cor sí que pots canviar el món d’una persona” afegeix Silvia Aguilera, tècnica de Voluntariat de Creu Roja Mataró – Sant Andreu de Llavaneres.
A totes les persones i entitats que fan possible aquesta gran tasca: gràcies per ser ajuda en els moments més complicats.