L'Ajuntament de Viladecans commemora durant aquesta setmana el Dia Mundial de la Salut Mental amb tot un seguit d'activitats. Des de l’any 1992, cada 10 d'octubre se celebra aquesta jornada amb l'objectiu de conscienciar sobre els problemes de salut mental arreu del món. Sense salut mental no hi ha salut i és un factor clau per la qualitat de vida de les persones, les famílies i les comunitats. Aquest any el lema és "Salut Mental, un dret universal". Des de la Taula de Salut Mental de Viladecans, que integra tots els serveis de salut mental de la ciutat, es va proposar commemorar anualment aquesta data precisament per a conscienciar i sensibilitzar a la població.
Les activitats ja van començar ahir amb un taller de txi-kung (conjunt d'exercicis per alliberar i desenvolupar de manera natural la força vital) al casal de barri Montserratina. Allà mateix va tenir lloc la inauguració oficial, amb la lectura del manifest d'enguany. També es va fer una visita comentada a una exposició d'obres artístiques realitzades per usuaris i usuàries de programes de salut mental a la ciutat. A l'acte va assistir l'alcalde Carles Ruiz, que va valorar "la importància de Viladecans em Cuida per tal de poder ajudar a fer que les persones puguin viure millor i solucionar els seus problemes. Als últims anys, tothom ha fet un esforç per adonar-se que la salut mental és tan important com la física". L'alcalde també va destacar "el treball conjunt amb clubs esportius, entitats i associacions perquè els veïns i veïnes es puguin sentir millor i que el seu benestar i el de Viladecans sigui el millor possible. La salut mental no és una cosa individual, té a veure amb tot el que podem compartir com a ciutat i de la capacitat que tinguem per a expressar-nos i la capacitat dels altres per a sentir-nos i entendre'ns".
La música i l’art també van tenir un lloc destacat ahir a la inauguració. Es va dur a terme una actuació de rap intergeneracional, format per usuaris i usuàries de diferents edats i també la dinamització de l'exposició "Desmuntant mites sobre salut mental". En aquesta dinamització es treballen les falses creences que la gent té sobre la salut mental per eliminar-les. A través de 4 cadires s’intenta que els participants experimentin que li pot tocar a qualsevol, ja que hi ha estudis que demostren que una persona de cada quatre tindrà, al llarg de la vida, un problema de salut mental.
Les activitats continuen avui amb la representació de l’obra "Teatre de l'oprimit" a l'escenari de la sala polivalent del casal de Barri Montserratina a les 17 hores. Una funció que es va preparar en dues sessions prèvies i improvisades per parlar sobre la salut mental i on ara es mostra el treball fet i s’interactua amb el públic. A les 18.30 hores hi haurà temps per l'activitat física amb un taller de ioga intergeneracional.
Demà 11 d'octubre, de 9 a 14 h, hi haurà de nou la dinamització de l'exposició "Desmuntant mites sobre la Salut Mental", mentre que a les 18 hores hi haurà un taller de motlles de benestar emocional. El divendres 13 d'octubre a les 11:30 hores, la setmana arribarà al seu punt final amb el taller d'art-teràpia "kintsugi", que consisteix en una tècnica de reparació d'objectes de ceràmica trencats.
Totes les activitats que es realitzen van encaminades a sensibilitzar, desmuntar mites i fer visibles aquests recursos perquè la ciutadania pugui detectar persones que podrien necessitar algun d'ells. La Cap de Salut Pública i Consum, Beatriu Priu, ha assenyalat que "és molt important poder treballar en la prevenció de la salut i el benestar emocional en tota la seva dimensió, i treballar en xarxa, transversalment i de manera comunitària. I aquesta és la base de Viladecans em Cuida, donar cabuda a totes les persones de la comunitat i donar resposta a les necessitats que es detecten en tot moment".