Exitosa resposta a la crida per recuperar la memòria històrica de Granollers

El reclam té l'objectiu de recuperar testimonis i documents del 31 de maig de 1938

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Josep Estapé va viure el bombardeig quan era un nen. A la foto, a Can Jonch amb la seva dona, Olga Vila

La crida per recuperar testimonis i documents del bombardeig de 31 de maig de 1938 està donant els seus fruits. Des que es va fer pública a final de maig la campanya «Contra l’oblit. Crida a la memòria del bombardeig», catorze persones s’han posat en contacte amb l’Ajuntament a través dels diversos canals disponibles (telèfon, correu electrònic, whatsap) per oferir el seu testimoniatge dels fets.

En concret, tres persones han fet arribar la seva vivència com a testimonis directes per escrit i quatre més ho han fet com a testimonis indirectes, compartint el que en saben a través d’un familiar (ja sigui a través d’un àudio o bé també per escrit). D’altra banda, set persones que van viure els fets en primera persona quan eren infants han estat o seran entrevistades els propers dies per tal de recollir els records d’aquell dia.

Tot aquest material servirà per fer realitat la iniciativa de l’escriptor granollerí Albert Forns d’escriure un diari del bombardeig de 31 de maig de 1938, a partir de les vivències de qui el va patir. Alhora, tant els documents com les entrevistes es guardaran a l’Arxiu (a la col·lecció de documents i a la secció de fonts orals), com a part del patrimoni històric de la ciutat.

En la majoria dels casos són familiars, fills o nets dels testimonis, els qui contacten amb Can Jonch i amb l’Arxiu, que són els dos serveis municipals que gestionen la crida. Els testimonis són persones nascudes entre els anys 20 i 30 del segle passat, i que per tant eren infants o adolescents el dia que l’aviació feixista va bombardejar la ciutat i va provocar almenys 224 morts, nombrosos ferits i la destrucció de molts edificis.

La crida segueix oberta a través del correu memoriabombardeig@granollers.cat(link sends e-mail) o del tel. 93 842 67 62 (Arxiu Municipal), per aportar el testimoni directe i/o documents o fotografies; i per whatsap: 689 652 143, si la persona n’és testimoni indirecte i coneix els fets a través d’un familiar que els va viure. Més informació: www.granollers.cat/memoriabombardeig