Dimecres, 4 de desembre de 2024
És notícia

Estimen un augment superior al 3% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a Catalunya

Avatar photo

Les emissions van tornar a créixer en un 2% el 2021 i en més d’un 3% l’any passat

Pla general del trànsit molt dens per l’operació sortida del pont de la Constitució, a la ronda de Dalt de Barcelona. Foto: ACN

El Monitor Públic d’Emissions de Catalunya estima un augment superior al 3% en les emissions de gasos d’efecte hivernacle el 2022. Després d’una reducció de les emissions el 2020 – derivat del confinament per la pandèmia de la covid – assenyala que les emissions van tornar a créixer en un 2% el 2021 i en més d’un 3% l’any passat. Es tracta d’una nova eina creada per diversos experts que permet fer aquesta estimació, ja que assenyala que les darreres xifres oficials publicades són del 2020, i que no hi ha dades del 2021, del 2022, ni tampoc dels primers mesos del 2023. En aquest sentit, el seu càlcul es basa en dades públiques de consums energètics, activitat industrial o indicadors econòmics, entre d’altres.

Per sectors i segons dades oficials del 2019, calcula que aproximadament el 30% de les emissions estan generades pel transport, el 17% per indústries manufactureres i de la construcció, el 15% per indústries del sector energètic, el 13% per processos industrials i l’11% pel sector residencial, de serveis i d’altres. També comptabilitza un 9% provinent de l’agricultura i un 5% pel tractament de residus.

D’altra banda, alerta que cada any que s’incrementen les emissions “es fa més difícil l’esforç per contribuir a no superar els 1,5 graus”.  De fet, el Monitor calcula que la reducció pels pròxims anys hauria de ser d’un 6,2% anual des d’aquest mateix 2023 i fins al 2030. “Els països desenvolupats han de fer un esforç  superior a la mitjana global i en el cas de Catalunya la reducció d’emissions ha de ser superior a la mitjana global”, recorda.

Finalment, considera que “per avançar en la descarbonització i contribuir a limitar l’escalfament global” és “imprescindible” tenir dades recents de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, però també lamenten que els  procediments de la Unió Europea i de l’ONU per fer l’inventari oficial “generen un retard de més de dos anys” en la publicació de dades.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els pressupostos participatius de Calafell reben 24 propostes de la ciutadania

Notícia següent

Un home es masturba en l’esquena d’una jove

Notícies relacionades