L’Ajuntament d’Esplugues, en col·laboració amb multinacionals tecnològiques com Atos, Cisco, Orange/Fundació Orange i l’associació Telecos.Cat, ha posat en marxa Connectem Futurs, una iniciativa publicoprivada destinada a promoure la formació gratuïta en professions tecnològiques d’alta demanda.
Adreçat a joves i persones en situació d’atur, el programa pretén millorar les seves oportunitats d’accés al mercat laboral i a l’àmbit acadèmic.
Els primers beneficiaris d’aquesta iniciativa són joves d’entre 16 i 18 anys, que han iniciat la seva formació com a analistes júnior en ciberseguretat a l’Espai Jove Remolí. Amb una durada de tres mesos, aquest curs els ofereix l’oportunitat d’obtenir la certificació Cisco Certified CyberOps Associate. A més, l’Ajuntament ha anunciat que repetirà l’experiència sempre que hi hagi un mínim de 10 inscripcions.
D’altra banda, el programa també ofereix formació en instal·lació i manteniment de fibra òptica, adreçada a persones adultes en situació d’atur. Aquest curs, avalat per Orange i la Fundació Orange, consta de 235 hores de formació teòrica i pràctica en empreses, i permet obtenir el certificat Certified Fiber Optic Technician (CFOT).
Totes les formacions són gratuïtes i inclouen un programa de coaching individualitzat a càrrec d’Atos per fer un seguiment personalitzat de cada participant. Per la seva banda, Telecos.cat aporta diversos socis voluntaris com a suport.
L’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz, ha destacat la importància de la innovació i l’aposta del municipi per esdevenir un hub tecnològic de referència. “Esplugues està fermament compromesa amb la formació en tecnologies emergents i amb la millora de l’ocupabilitat dels nostres joves i ciutadans en situació d’atur. Gràcies al treball conjunt amb empreses líders del sector, estem creant noves oportunitats educatives per a joves i oportunitats reals de creixement professional i accés a llocs de treball de qualitat”, ha afirmat l’alcalde.
El president de Telecos.Cat, Gonçal Bonhomme, ha incidit en el fet que “seran joves voluntaris de l’associació, estudiants d’enginyeria, qui formarà el jovent” que s’inscrigui als cursos, i ha destacat que “la importància d’aquest projecte rau en la seva part social”.
“Des d’Atos creiem en el poder de la formació per obrir noves oportunitats laborals en un entorn digital en constant evolució. Estem encantats de poder contribuir al creixement dels participants, proporcionant-los les competències necessàries per desenvolupar una carrera en l’àmbit tecnològic”, ha dit Marta Sanfeliu, directora de Cloud i Infraestructura d’Atos a Ibèria.
Per part de Cisco, el director general, Andreu Vilamitjana, ha subratllat que amb iniciatives com aquestes “demostrem que són compatibles els interessos socials amb els de les empreses. Al sector tecnològic hi ha una gran mancança de llocs de feina, i amb aquesta iniciativa comencem a abordar aquesta mancança, formant persones perquè tinguin una sortida i puguin guanyar-se bé la vida”.
Segons Mónica Sala, directora de Xarxa de MasOrange, “la nostra companyia ha fet de l’impacte positiu una part fonamental de la nostra estratègia com a empresa compromesa i responsable. En aquest sentit, i sent a més la major teleco del país, volem continuar marcant la diferència i oferir a cada vegada més persones l’oportunitat d’accedir a una feina estable i duradora a través de la formació en una professió innovadora i molt demandada, com pot ser la d’instal·lador de fibra òptica”.
El programa Connectem Futurs no només ofereix formació tècnica, sinó que també inclou desenvolupament d’habilitats transversals, mentoria, seguiment social, coaching personalitzat i, en alguns casos, pràctiques en empreses. Amb aquest enfocament integral, la iniciativa vol esdevenir un pont cap a la inserció laboral i acadèmica, tot facilitant l’accés a programes educatius.