L’Escola Municipal de Música – Centre de les Arts (EMMCA) arrenca aquesta setmana el nou curs a la seva seu actual a la carretera del Mig i als onze centres educatius en els quals desenvolupa projectes del programa Fem Tàndem LH. Quan es va crear, tot just fa vint anys, l’EMMCA va esdevenir un centre pioner d’oferta pública d’ensenyaments musicals i ara continua sent una referència pel seu model pedagògic i per la seva aportació a la democratització de l’accés a l’educació artística.
L’EMMCA proposa una oferta global i diversa d’educació artística que aquest curs arriba a 2.650 alumnes (1.350, al programa Fem tàndem L’H, i 1.300, a la seu central), que estan a càrrec de 60 professors i professores.
L’oferta s’adreça a la ciutadania de totes les edats, sectors socials i interessos. Així, entre la seva àmplia oferta, hi ha sessions per a famílies amb nadons, educació artística primerenca, conjunts instrumentals, grups de dansa i teatre per a totes les edats i classes per a adults sense coneixements previs.
Una part important de la seva tasca es desplega a través del programa Fem tàndem, que duu a terme a deu escoles i un institut. D’aquests centres, vuit fan música, dos fan dansa i un fa teatre. L’objectiu de Fem tàndem és desenvolupar projectes dins el currículum acadèmic que introdueixin canvis metodològics per millorar l’aprenentatge i garantir la igualtat d’oportunitats de tot l’alumnat. D’aquesta manera s’aconsegueix afavorir l’èxit escolar a través de la singularització dels centres públics de la ciutat.
A banda d’això, l’EMMCA desenvolupa altres projectes com ara Escolta l’Art, Escolta el Cos i el Projecte Somni, i col·labora amb l’escola bressol municipal La Casa dels Arbres, el Centre de Normalització Lingüística de L’Hospitalet, l’Escola Patufet Sant Jordi, l’Espai Jove Sidecar i el centre d’educació especial L’Estel – Can Bori.
A més, al llarg del curs, organitza o participa en unes 200 activitats, com ara la Diada, l’espectacle de Nadal al Teatre Joventut, les Festes de Primavera, el Festival Django L’H o la Quinzena Metropolitana de Dansa.
Des del curs 2022-2023, l’EMMCA ofereix els ensenyaments de grau professional en els itineraris de jazz (jazz manouche) i música moderna (pop-rock). En concret, ofereix les especialitats de guitarra, violí, viola, violoncel i contrabaix, dins de l’àmbit del jazz manouche, i cant, guitarra elèctrica, baix elèctric, piano i percussió, dins de pop-rock.
Aquests ensenyaments donen la possibilitat d’accedir als estudis superiors de música, si l’estudiant ho desitja. En qualsevol cas, aquesta titulació és un complement de qualitat en altres estudis universitaris o itineraris formatius.
En superar els sis anys d’estudis de grau professional, l’alumnat obté el títol professional de música en l’especialitat instrumental que ha escollit.