fbpx
Divendres, 23 de febrer de 2024
És notícia

“Érem feres”, un recull de diaris de combatents de la Guerra Civil

Avatar photo

L’historiador Oriol Riart presentarà demà dimarts (Museu d’Història, 18.30 h)  la seva obra Érem feres. Diaris personals de combatents a la Guerra Civil, un  recull de dietaris de soldats que van combatre a Catalunya i que mostren la  seva l’experiència personal durant aquest conflicte. Riart estarà acompanyat  en la presentació del director de l’Arxiu Històric i del Museu d’Història de  Sabadell, Joan Comasòlivas

L’obra té un important valor documental –fonts primàries escrites pels  protagonistes directes- en la reconstrucció històrica de la guerra a Catalunya.  Riart és un especialista en la matèria, com queda palès a la seva tesi doctoral  Diaris personals de combatents al front català durant la guerra civil espanyola,  presentada l’any 2018 a la Universitat de Barcelona. 

Érem feres recull l’experiència directa dels soldats que van viure la Guerra  Civil Espanyola a primera línia de front, per mitjà dels seus diaris personals i  d’una lectura acurada de les impressions, les pors, les necessitats i les  emocions que els combatents van deixar per escrit en el mateix moment dels fets. Oriol Riart ha fet aquesta investigació a partir de 39 diaris i a partir d’allò  que ells mateixos més destaquen en les seves anotacions, realitzades dia a  dia. Els diaris, per als seus autors, són una eina fonamental per afrontar  psicològicament la realitat de la guerra.  

Sobre l’autor

Oriol Riart Arnalot (Esterri d’Aneu, 1978) és historiador, arxiver i fotògraf.  Doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, és també  llicenciat en Comunicació Audiovisual i màster en Patrimoni Cultural i  Desenvolupament Local per la Universitat de Lleida, així com Màster en  Arxivística i Gestió de Documents per la Universitat Autònoma de Barcelona.  

En el camp de la història ha escrit diferents articles relacionats amb la memòria  històrica i recentment ha coordinat el Congrés de Recerca i Arxius. La Guerra  Civil (2018) i la publicació Arxius i Guerra Civil (Ajuntament d’Esterri d’Àneu,  2020). És director del documental Valadredo (2011) emès per TVC i exerceix  de guia per diferents escenaris de la Guerra Civil al Pallars Sobirà. Actualment  és el responsable de l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu i de la Biblioteca  Pública d’Esterri d’Àneu. 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comença un nou període d’aules d’estudi a les nits i els caps de setmana a Castelldefels

Notícia següent

Sira i Gabriel, els dos joves tarragonins morts en un accident

Notícies relacionades