ERC avisa a Junts que si no hi ha acord buscaran el suport de la CUP i els comuns

Marta Vilalta que hi ha sectors "sorollosos" de Junts que volen repetir eleccions

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha advertit aquest divendres que es plantejaran governar en solitari si no aconsegueixen tancar un acord amb Junts, i que en aquest escenari alternatiu buscarien el suport de la CUP i els comuns per tenir estabilitat durant la legislatura.

En una entrevista a La 2 i Ràdio 4 que ha recollit Europa Press, ha instat a desbloquejar les negociacions amb Junts, però en cas de no assolir l’acord, ha avisat que estan preparats per buscar alternatives de govern per evitar una repetició electoral, i que passen per governar en solitari, tot i que no és l’escenari que volen.

Vilalta, que és membre de l’equip negociador d’ERC, ha precisat que aquestes alternatives de govern passen per buscar l’entesa amb la CUP, amb qui ja tenen un pacte, i “si cal també amb els comuns”.

Segons ella, amb els comuns hi han parlat diverses vegades i comparteixen la necessitat que el Govern es posi en funcionament i no es repeteixin les eleccions, i ha assegurat que podria explorar aquesta alternativa “durant els pròxims dies” perquè no poden esperar que expirin els terminis, ha puntualitzat.

Al seu parer, s’està en temps de descompte, i per això ha tornar a instar a tancar un acord com més aviat possible i a evitar arribar al 20 de maig, la data que ERC ha marcat com a límit, sense acord: “Hi ha una ‘deadline’, el 26 de maig. Ja estem en zona de risc”.

També ha avisat que hi ha sectors “sorollosos” de Junts que prefereixen un escenari de repetició electoral, la qual cosa considera que seria una irresponsabilitat.

“Són persones que formen part de Junts que són sorolloses, que es fan veure. Intuïm que hi ha una part de Junts que vol eleccions, però és una irresponsabilitat”, ha lamentat.

Pel que a les negociacions, ha admès que ERC i Junts tenen diferències en l’àmbit de l’estratègia independentista i en el paper que ha de jugar el Consell per la República, i ha preguntat: “Ha de ser un impediment per formar govern? Creiem que no”.

“SORPRESA”

A més, ha expressat “sorpresa” per la decisió de Junts de voler sotmetre a les bases l’eventual acord, i sobretot en la recta final del calendari per mirar de no repetir les eleccions.

La dirigent republicana també ha cridat a aprofitar la “feblesa del PSOE i del Govern central per enfortir el projecte independentista i Catalunya”.