La candidata socialista a l’alcaldia de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio, va prendre el relleu de l’anterior alcalde amb la voluntat de continuar el llegat i la tradició socialista de Monràs. Ara, de cara a les eleccions del 28-M, des del PSC esperen mantenir la confiança de la ciutadania i seguir transformant el municipi pels veïns i veïnes; pensant en l’espai públic com a punt de trobada de les persones, entitats i les activitats que cohesionen la ciutat.
Així, Dionisio exposa els eixos del programa i explica els projectes als quals volen donar continuïtat i els nous que es plantegen de cara al futur.
L’any passat va agafar el relleu de Josep Monràs, l’anterior alcalde, que feia 18 anys que estava al capdavant del PSC i de l’Ajuntament de Mollet del Vallès. Com va ser fer aquell pas endavant?
Va ser un moment molt emotiu a nivell personal. En Josep Monràs ha estat el nostre alcalde durant més de 18 anys i ell, per una decisió personal, va decidir fer un pas al costat i, per tant, vaig acceptar ser l’alcaldessa de Mollet quan m’ho va proposar. Al final, es tractava de continuar amb la política que s’havia anat fent durant aquest mandat.
Ara, Monràs segueix formant part de les llistes socialistes. Què suposa tenir el seu suport per liderar la formació?
Bé, ha estat un gran alcalde per nosaltres i per la ciutat de Mollet, si ho ha estat durant 18 anys és perquè ha aconseguit la confiança majoritària eleccions rere eleccions. I, per tant, va ser una qüestió personal, ell sabia que tenia el recolzament de tot el partit; a més, jo també soc primera secretària del PSC i sé que estarà al meu costat i encantada que pugui estar en aquestes eleccions. És més, tancar la llista significa sempre un lloc d’honor. I, alhora, està essent un gran exalcalde, això ho va dir i des del primer moment que jo vaig assumir les responsabilitats d’alcaldessa, ell en tot moment s’ha mantingut al marge de la meva presa de decisions i, també, evidentment, de la meva forma de liderar el govern municipal.
I d’aquest mandat i, especialment, de l’últim any que ja ha viscut pròpiament com a alcaldessa, quin balanç fa?
Fem un balanç positiu d’aquest mandat, que ha estat molt diferent de tota la resta. Ha estat un mandat marcat per la Covid, era una situació que mai ens haguéssim imaginat l’any 2019, no pensàvem ningú que hi hauria una pandèmia mundial i que seria una legislatura plena d’incerteses. Per tant, han estat uns anys molt difícils que van fer que es deixessin de banda alguns projectes per Mollet perquè la prioritat eren unes altres. I estem molt contents perquè la ciutat va estar a l’altura, vam fer un pla de reactivació econòmica i protecció social molt potent, amb més de 3’5 milions d’euros de despesa pública per fer aquesta protecció de la gent més necessitada i, també, tota l’ajuda econòmica necessària. Per tant, en aquest sentit, fem un balanç positiu perquè Mollet va ser capaç de superar la pandèmia i aquesta crisi sanitària, social i econòmica que va provocar, i estem satisfets. Evidentment, vam viure situacions molt dures que esperem que no es tornin a repetir.
D’aquest any que porto com a alcaldessa de la ciutat, vaig començar quan la pandèmia ja estava acabada i, per tant, vam continuar amb aquells projectes que teníem en ment i que volíem dur a terme. Bàsicament, van ser qüestions de manteniment de l’espai públic, que és una gran prioritat per nosaltres, també vam continuar fent obres a equipaments municipals i vam voler donar un impuls a les activitats d’oci i cultura a l’espai públic del municipi; perquè creiem que s’ho mereixien els molletans i molletanes, la gent tenia ganes de sortir al carrer, de compartir.
S’enfronta per primera vegada a una candidatura completa com a alcaldessa, amb un programa propi. Quines expectatives té de cara a les eleccions d’aquest diumenge?
Queden molt pocs dies per les eleccions i, al final, només demanem que la gent vagi a votar i, evidentment, esperarem els resultats electorals de la nit de diumenge. Es tracta d’aconseguir la màxima confiança dels veïns i veïnes de Mollet del Vallès. Creiem que tota la feina està feta, els ciutadans saben que des del PSC hem liderat la transformació del municipi i que som un partit amb persones compromeses, implicades, serioses i molt responsables; i que som la millor opció per continuar transformant Mollet i esperem que ens permetin continuar governant la ciutat.
Quins eixos té el programa que presenta a les eleccions?
Un pilar fonamental és l’espai públic. Nosaltres creiem que les ciutats i els barris comencen a l’espai públic, que és el lloc que compartim tots els veïns i veïnes i, per tant, portem un programa molt ambiciós, però realista, quant al manteniment de l’espai públic: pla de millores de voreres, pla dels asfaltatges, la il·luminació pública volem que sigui de llums LED -una llum blanca que fa més sensació de lluminositat i és molt més eficient, inversions en reurbanitzacions dels eixos principals de la ciutat i també carrers de tots els barris- i, per tant, treballem per un espai públic més net, més cuidat i també més segur. En aquest sentit, volem ampliar la plantilla de la policia municipal.
Un segon eix, també molt important, són els equipaments. Volem modernitzar i millorar tots els equipaments actuals que tenim a Mollet, tant culturals, com cívics i esportius; per tant, portem a terme un pla de modernització de tots els equipaments actuals. També, ja comencem a treballar i dissenyar els equipaments del futur, dels quals destaco dos que volem posar en marxa aquest mandat: d’una banda, un equipament de cultura popular, per moltes entitats que no paren de créixer i creiem que necessiten un espai que cobreixi les seves necessitats, és a dir, un equipament que doti la ciutat amb espais polivalents sigui per activitats d’oci o cultura; i de l’altra, el segon equipament és un centre juvenil que estarà marcat exclusivament per polítiques per a joves.
El tercer gran eix, evidentment, és la lluita contra el canvi climàtic. Mollet és una ciutat que ha estat pionera en la protecció del medi ambient, de fet, el 2015 vam ser ciutat Green Leaf, ja que Europa ens va reconèixer la valentia que tenim a l’hora d’impulsar polítiques públiques i volem continuar en aquesta línia. Entre altres coses, garantirem durant aquest mandat que tots els equipaments funcionin amb energia solar.
El quart eix, que també és essencial, com a ciutat treballadora que som és continuar potenciant l’escut social i, per tant, garantir que tots els serveis públics de Mollet siguin de qualitat i evitar que cap persona es quedi enrere per ser vulnerable econòmicament.
El cinquè eix, que també és una qüestió que ens demana la ciutadania, es tracta de continuar essent una ciutat activa culturalment. Per això, volem proposar més festivals i més activitats d’oci i cultura als carrers.
Ja que comenta els canvis que es volen fer en l’àmbit d’urbanisme, el municipi recentment s’ha sumat al Pla de Barris de la Diputació de Barcelona. Com es tradueix això a la pràctica?
Ens hem sumat i tenim aquest Pla de Barris al barri de l’Estació de França, que és una de les zones on vam detectar que hi havia persones més grans i vam voler començar aquesta prova pilot amb la Diputació de Barcelona. Es tracta de treballar en diferents eixos, els barris són el centre de les nostres ciutats i volem treballar en l’àmbit de la mobilitat i, també l’accessibilitat als habitatges per garantir que siguin accessibles, així com l’eficiència energètica, buscant aquelles alternatives que suposin un consum menys elevat d’energia i, alhora, és molt important aquest Pla de Barris per treballar la xarxa comunitària, que és el que dona caliu al barri perquè és l’ajuda entre veïns i veïnes.
Per tal de desenvolupar tots aquests projectes, ha configurat una llista diversa i plural. Quins objectius tenen com a equip, què destacaria de la seva candidatura?
Creiem humilment que som el millor equip. Al final, som persones de Mollet molt diferents, som un conjunt d’homes i dones de diferents edats i, per tant, tenim diferents visions i creiem que és bo compaginar persones diverses vinculades a la ciutat. Jo sempre dic que som un conjunt de persones molt implicades, responsables i no puc fer més que agrair que hagin volgut sumar-se a la candidatura socialista, perquè crec que som una llista molt semblant a com és la ciutadania de Mollet. Estic molt contenta de tenir noves incorporacions i un equip amb pluralitat diversa com és la nostra ciutat.
I més a títol personal, què voldria seguir oferint a la ciutadania de Mollet del Vallès?
Jo el que ofereixo a la ciutat és el que he estat fent aquests onze mesos que fa que soc alcaldessa, que és treballar molt intensament per Mollet. Estic enamorada d’aquesta ciutat i vull tot el millor per la ciutat. Ofereixo treball, les idees que tenim al programa electoral, que estic segura que les portarem a terme i proximitat, que és el que més m’ha caracteritzat aquest temps. Al final, soc una veïna més de Mollet que ara té la gran responsabilitat i el gran honor de ser alcaldessa i em toca prendre decisions considerant-me una ciutadana més, de la mà dels altres veïns i veïnes i de les entitats. Segurament, farem coses bé, segurament cometrem errors, però sempre treballem pensant en el bé de Mollet.
D’altra banda, l’experiència que té com a diputada del Parlament què pot aportar a la política municipal?
El fet de ser alcaldessa i alhora ser diputada ens permet, també, tenir veu al Parlament de Catalunya. És cert que quan estic al Parlament, no només soc alcaldessa de Mollet, no deixo de ser-ho mai; i, per tant, des del meu punt de vista, és molt bo que, al Parlament, que es parla d’una visió més general de país, hi hagi representada també la veu dels municipis. Al final, es tracta de treballar en dues línies, que al Parlament hi hagi veus del municipalisme i, al mateix temps, que el municipalisme pugui veure’s reflectit per poder explicar els nostres problemes. La política municipalista és la més propera a la ciutadania i quan un veí o veïna té un problema, encara que no sigui de competència municipal, ve a picar a la porta dels alcaldes i alcaldesses. Per tant, és molt bo tenir aquesta veu al Parlament, que és on es decideixen aquelles polítiques que acaben afectant, vulguem o no, els nostres veïns. Podríem dir que enriqueix la política municipal.