Entra en servei a l’Hospital de Granollers la primera unitat de recuperació en salut mental del Vallès Oriental

Ubicada en un edifici annex a les consultes externes, té 800 m2 i ha suposat una inversió de 2,3 MEUR

Benito Menni CASM de Germanes Hospitalàries ha inaugurat aquest dijous la primera Unitat hospitalària de recuperació en salut mental del Vallès Oriental. Ubicada a la zona annexa de les consultes externes de l’Hospital de Granollers, té 16 places i vol reforçar la continuïtat i la proximitat en l’assistència de la salut mental dins la pròpia comunitat, evitant llargs desplaçaments als pacients i afavorint d’aquesta manera la vinculació amb els recursos i programes de cada zona.
Així, permetrà atendre les persones adultes que pateixen problemes de salut mental amb criteris de complexitat, fent una intervenció molt propera a la comunitat i seguint el model de recuperació. L’equipament ha suposat una inversió de 2,3 milions d’euros.
Amb una atenció personalitzada, els pacients amb un estat de descompensació psicopatològica i un quadre clínic i psicosocial complicat rebran un tractament multidisciplinari, específic i especialment coordinat amb els serveis comunitaris del territori.

Aquest és un dels aspectes més destacats de la nova unitat, que segueix i fa possible el model de recuperació, treballant amb recursos i serveis de l’entorn immediat, tant de l’àmbit sanitari com de l’àmbit social, educatiu, esportiu, laboral, cultural i de lleure, de forma que els pacients puguin gaudir d’un abordatge integral en la seva recuperació.

L’equip multidisciplinari encarregat de coordinar aquesta recuperació en xarxa estarà format per professionals de psiquiatria, psicologia, teràpia ocupacional, treball social i infermeria.

Edifici cedit per l’Hospital General de Granollers

L’edifici, construït en un espai cedit pel mateix Hospital General de Granollers, té una superfície de 800 m2, 18 places de capacitat i disposa de tres plantes i una àmplia terrassa.

A la planta baixa s’ubica el menjador, la sala comuna d’esbarjo, on es podran fer també activitats grupals i terapèutiques i rebre visites, i la zona de recepció; les plantes primera i segona compten amb habitacions, despatxos i controls d’infermeria; i la terrassa, que compta amb una pèrgola, està habilitada perquè els usuaris puguin gaudir-la amb zones de descans i també per dur-hi a terme activitats terapèutiques adaptades.

Més de 2.400 pacients complexos

Segons dades de 2020, dels gairebé 7.000 pacients atesos al Centre de Salut Mental d’Aldults de Granollers, més de 2.400 complien criteris de trastorn crònic complex en salut mental. A aquestes dades, s’han d’afegir també els pacients crònics complexes que s’atenen al CSMA de Mollet. Dins dels trastorns mentals complexes es parla d’esquizofrènia, de trastorn esquizoafectiu, de trastorn bipolar, de trastorn depressiu major, de trastorn obsessiu compulsiu greu o trastorn de la personalitat com el límit i l’esquizoide, entre d’altres.