Endesa i Port de Barcelona amplien la xarxa elèctrica per la Copa Amèrica

Endesa estendrà a tot el conjunt del Port gairebé 300 metres de noves escomeses de baixa tensió per tal de poder alimentar els nous quadres elèctrics que s’han de muntar

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Endesa ha començat els treballs per ampliar les infraestructures elèctriques del Port de Barcelona amb l’objectiu de satisfer les necessitats energètiques que requereix i que inclouen les operacions de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, que es durà a terme a la capital catalana a partir de l’agost de 2024. La competició, però, iniciarà part dels seus entrenaments a partir d’aquesta primavera, motiu pel qual algunes de les obres han d’estar ja enllestides per aquelles dates.

 

L’acord subscrit amb l’Autoritat Portuària de Barcelona, que n’assumeix la inversió (600.000 euros), estipula que la companyia reforçarà la xarxa a diferents bases del recinte, allà on s’ubicaran els punts estratègics per a l’esdeveniment, com són la zona per a les televisions, la zona de benvinguda, el Village o els equips de competició.

 

Les diferents àrees s’han dividit entre aquelles que són prioritàries (és a dir, que l’execució hauria d’estar finalitzada durant els pròxims mesos de març-abril) i les que no ho són tant (que haurien d’enllestir-se durant el tercer quadrimestre d’enguany).

 

Així, Endesa estendrà a tot el conjunt del Port gairebé 300 metres de noves escomeses de baixa tensió per tal de poder alimentar els nous quadres elèctrics que s’han de muntar. Igualment, instal·larà nous transformadors, tancarà anelles elèctriques, telecomandarà un centre de transformació i se substituiran les cel·les interiors en alguns d’altres.

 

Tot plegat permetrà reforçar la xarxa existent, millorar-la tecnològicament, ampliar-la en punts estratègics i augmentar la potència instal·lada al Port en 3.900 kW.

 

Les anelles elèctriques enllaçaran dos (o més) centres de transformació que fins ara estaven aïllats. Així, possibiliten que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives (tot recuperant més ràpidament potència i clients).

 

Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

 

La reforma tecnològica dels centres de transformació passa per substituir les seves antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual.

 

L’aparellatge, completament estanc, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més resilient i segur per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

 

Igualment, es farà un pas més en la digitalització de les infraestructures, ja que es telecomandarà una de les unitats. És a dir, se la dotarà amb sistemes de control remot que permeten realitzar maniobres d’operació a distància.

 

Així, des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona, es pot accionar a distància els dispositius de la instal·lació sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d’incidències, siguin pròpies o derivades de l’acció d’agents externs.

 

El Centre de Control rep informació que permet detectar i aïllar els defectes que puguin produir-se a la xarxa mitjançant els elements de detecció de pas de defecte. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries, amb la consegüent reducció de fins a un 20% del temps d’interrupció del subministrament elèctric als clients que s’alimenten d’aquestes instal·lacions en cas d’incidències.