Els terrenys de la Model podrien tenir habitatge públic de lloguer

  El consistori vol definir el 2018 els usos d'aquest espai a través d'un nou procés de participació per tal d'executar-los el proper mandat

  L’Ajuntament de Barcelona no descarta construir habitatge públic als terrenys de la Model, en concret a la façana del carrer Nicaragua. La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat la importància d’incloure una “actuació importantíssima en matèria d’habitatge” cada cop que es produeix una transformació destacada a la ciutat, precisament per evitar que aquesta provoqui un augment dels lloguers. En tot cas, ha explicat que primer caldrà estudiar si aquesta possibilitat és compatible. El consistori inicia ara un nou procés de participació per establir els usos d’aquest espai, tot i que Sanz ha assegurat que es tindrà com a “full de ruta” el pla que ja es va consensuar amb els veïns l’any 2009. L’objectiu és tancar aquesta etapa participativa i preparar els projectes durant el 2018 per tal d’executar-los el proper mandat.
  El govern municipal inicia ara a través del districte de l’Eixample un procés participatiu per revisar i si cal actualitzar el pla del 2009 que ja va fixar una sèrie d’usos per als espais que quedessin alliberats amb el tancament de la Model. Llavors es va decidir amb els veïns ubicar equipaments com una residència de gent gran, una escola bressol i una escola, entre d’altres.

  Sobre la taula hi ha ara la possibilitat d’instal·lar una segona escola, al marge de la que ja s’ubicarà a partir de setembre als espais que ja estan alliberats, on hi havia abans el centre obert.

  Però també hi ha altres opcions a estudiar, com per exemple la construcció d’habitatge públic de lloguer. Sanz ha argumentat que això ajudaria a “reequilibrar la pressió del mercat de l’habitatge”, ja que la transformació urbanística que suposarà el tancament de la Model pot provocar l’augment dels preus del lloguer. Aquesta, ha recordat, és una decisió “estratègica” que el govern està prenent en cadascuna de les grans transformacions que s’estan executant a la ciutat, com és el cas de Glòries.

  Tot i així, ha indicat que cal estudiar si és possible i si és compatible amb la resta d’equipaments projectats. Per fer-ho, caldria modificar el planejament, ja que la façana del carrer Nicaragua ara només admet ús terciari i hoteler.

  Sanz ha assegurat que el pla que es va consensuar l’any 2009 és el “full de ruta” del govern, però ha opinat que pot requerir d’una actualització, perquè les necessitats de la ciutat poden haver canviat. L’objectiu és que durant el 2018 es defineixin els equipaments i usos i es preparin els projectes respectius, per tal d’executar-los el proper mandat.

  Pel que fa a la preservació del conjunt patrimonial, ha assegurat que es mantindrà tot allò que sigui compatible amb els nous usos que es determinin. Mentre la Generalitat no entrega l’equipament a l’Ajuntament, ambdues administracions organitzaran activitats vinculades amb la defensa dels drets humans i la memòria històrica.