Els pastorets de Pineda de Mar fan camí de Betlem a ritme de Luis Fonsi, Abba o Lady Gaga

El Centre Cultural renova el clàssic nadalenc i el converteix en un musical fresc, modern i dinàmic

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Teatres d’arreu del país acullen aquests dies l’obra teatral més representada de la història de Catalunya. Dels Pastorets se n’han fet innumerables versions i revisions per adaptar un text del segle XIX als nous temps. Aquest any a Pineda de Mar (Maresme) han convertit l’original de Josep Maria Folch i Torres (1916) en un musical que inclou temes de Luis Fonsi, Abba o Lady Gaga. En total s’han reescrit onze hits musicals que serveixen de fil argumental per explicar la història amb un toc modern, fresc i dinàmic. “Hi havia un cert esgotament. Portàvem 90 anys fent el de sempre”, explica el director del musical, Pere Gómez. ‘The Pastorets’ s’estrena aquest dijous i es tornarà a representar el dia de Nadal i el 2, 6, 8 i 9 de gener.
La idea es va començar a gestar després de la darrera representació dels Pastorets tradicionals el 2019. El format estava esgotat i l’entitat que els programa, el Centre Cultural, es va arribar a plantejar deixar-los de fer. “Vam intentar donar-li una volta”, explica Pere Gómez a poques hores de l’estrena del nou format musical.

L’obra s’hauria d’haver estrenat el 2020, però les restriccions de la tardor de l’any passat van obligar a cancel·lar-ho per les dificultats amb què es trobaven els actors, tots ells amateurs, a l’hora d’assajar. ‘The Pastorets’ veurà finalment la llum aquest dijous amb un format on s’ha tret “gairebé tot” dels Pastorets tradicionals.

L’escenografia, els jocs de llum, les projeccions i també el vestuari suposen un gir de 360 graus respecte a l’obra de Folch i Torres. El que no s’ha canviat és la història, que continua sent la mateixa i amb els mateixos personatges, però explicada a través de cançons i tornades que “tothom coneix”.

El musical pinedenc compta amb 32 actors i actrius i en total s’han revisat onze cançons d’artistes i pel·lícules de renom. El popular ‘It’s raining men’ dona la benvinguda al públic al crit de “els Pastorets, al·leluia”, mentre que ‘Lady Marmalade’, de ‘Moulin Rouge’, parla dels set pecats capitals i el ‘Despacito’ de Luis Fonsi se centra en el personatge de Jeremies.

Una altra cançó de musical, en aquest cas l”Another Day of Sun’ de ‘La la Land’, reviu el casament de Maria i Josep, mentre que la relació entre els personatges del Lluquet i l’Isabeló s’explica a través del popular ‘Bella Ciao’. El ‘Voulez-Vous’, dels suecs Abba, porta els personatges fins a l’infern.

Al musical pinedenc, el naixement de Jesús arriba al ritme de les bandes sonores de dues pel·lícules infantils: ‘Frozen’ i ‘El Rei Lleó’. La resta de hits reescrits per a ‘The Pastorets, el musical’ són ‘Hallelujah’, de Pentatonix; ‘Shallow’, de Lady Gaga, o la banda sonora de Manu Guix per a ‘El Petit Princep’.