Els instruments adormits de Ripoll desperten a Santa Maria del Pi de Barcelona

Interpretaran una peça inèdita que no s’escolta des de fa set-cents anys

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Els instruments adormits de la Portalada de Ripoll sonaran aquest divendres, dia 9 d’abril, a la Basílica de Santa Maria del Pi, en un concert de cloenda de l’exposició “Despertant Instruments Adormits” al Centre d’Artesania de Catalunya de la Generalitat. Dins el programa, una peça inèdita, fruit de la troballa d’una partitura en l’important Arxiu Parroquial d’aquesta basílica, que no ha sonat des de fa almenys 700 anys.

L’Ajuntament de Ripoll amb el suport del Programa Europa Creativa, de la Unió Europea, impulsa, des de l’any 2019, un projecte internacional de recreació d’instruments musicals de la Portalada romànica del Monestir de Santa Maria de Ripoll i de difusió de les músiques copiades i creades al seu scriptorium en època medieval. Des del 2019 s’han organitzat tallers de recreació dels instruments musicals, concerts, conferències, exposicions i altres activitats en les quals també hi han participat els socis internacionals del projecte europeu.

El Centre d’Artesania de Catalunya de la Generalitat ha acollit des de l’11 de febrer fins a l’11 d’abril una exposició dels instruments musicals així com la projecció d’un vídeo en 3D que explica com prenen vida els instruments esculpits a la Portalada de Ripoll. La tecnologia de la projecció es fruit de l’empresa catalana Broomx Technologies, que facilita l’experiència immersiva.

El concert, del divendres dia 9 d’abril, a la basílica de Santa Maria del Pi va a càrrec del musicòleg i director del projecte europeu, Antoni Madueño, acompanyat del conjunt L’ Incantari (Arturo Palomares,Luzia Samitier i Ana Cerezo), que interpretaran obres dels manuscrits de Ripoll i de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi.

Aquest projecte europeu depassa l’àmbit intel·lectual i acadèmic per endinsar-se en una experiència vital amb les generacions que han viscut al voltant del monument durant més de deu segles. Un viatge d’emocions que relliga pobles europeus fins a l’altre extrem de la Mediterrània, en un espai que fa mil anys fou més comú del que ara podem imaginar. Antoni Madueño, director del projecte, el defineix així: “Despertant Instruments Adormits acosta aquestes músiques al gran públic d’una manera insòlita, a través del patrimoni arquitectònic, musical i plàstic, tot esborrant per moments les barreres que el temps i la geografia han precipitat sobre la nostra memòria”