Els ingressats per covid al Parc Taulí i Can Ruti augmenten entre un 45% i un 49%

A Bellvitge constaten un "increment sostingut" de casos i ajornen operacions puntuals per alliberar llits

Els principals hospitals de l’àrea metropolitana de Barcelona constaten un augment generalitzat dels ingressos per covid-19 en comparació als registres d’abans de Nadal. El cas més accentuat és a Can Ruti, a Badalona, amb un increment del 49% dels pacients amb SARS-CoV-2 respecte el 24 de desembre. En concret, han passat de tenir 122 ingressats a registrar-ne 182 aquest dilluns. Pel que fa al Parc Taulí de Sabadell, des del 28 de desembre hi ha hagut un creixement del 45% i ara hi ha 159 pacients hospitalitzats amb covid. D’altra banda, a Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat, constaten un “increment sostingut” de casos, sense cap gran pic, si bé han ajornat puntualment alguna operació no urgent per alliberar llits.

A Can Ruti creixen prop d’un 50% els ingressats per covid

A l’Hospital Germans Trias de Badalona, Can Ruti, la situació és “greu”, segons alerten les fonts consultades per l’ACN. Aquest dilluns hi ha 182 pacients ingressats amb SARS-CoV-2, 60 més que abans de Nadal. Del total de casos actuals, 21 són en estat semi crític i ocupen el 42% dels llits disponibles. Pel que fa a les UCIs, hi ha 36 pacients amb covid-19, que ocupen el 60% de l’espai disponible -són 13 més que abans de Festes-.

Des del centre detallen que aquest cap de setmana ha estat necessari obrir la cinquena unitat de l’edifici annex habilitat el mes de maig passat, on hi ha vuit mòduls preparats per atendre pacients covid en cas de necessitat. Si es manté la tendència actual, es plantejarà l’ajornament d’operacions quirúrgiques no urgents.

“Preocupació” al Parc Taulí per l’atenció als pacients crítics

Pel que fa a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, hi ha 159 pacients ingressats amb covid-19, dels quals 31 són a les UCI o a l’àrea de semi crítics. En comparació al 28 de desembre, el conjunt d’hospitalitzats ha crescut un 45%, mentre que l’augment és del 47% en el cas dels pacients de més gravetat -10 casos nous-. Els últims tres dies, s’han registrat 11 defuncions. Això són 7 morts més que en el període del 23 al 27 de desembre.

El President del Comitè d’Infeccions del Parc Taulí, Manel Cervantes, ha assegurat darrerament que a l’hospital hi ha una certa “preocupació” davant l’ocupació de les UCI. “No temem per la disponibilitat de respiradors, però sí per tot el personal sanitari que cal tenir disponible per atendre aquests pacients de forma adequada”, ha subratllat a través de les xarxes socials de l’hospital.

Cervantes ha recordat que a mitjans de desembre va ser necessari reduir el nombre d’operacions programades, mentre ara la previsió és reprendre el calendari a un ritme habitual durant aquest mes de gener. Avisa, però, que si hi hagués un increment permanent de casos covid seria necessari ajornar novament algunes intervencions quirúrgiques per focalitzar el personal sanitari en l’atenció al coronavirus.

“Pujada sostinguda” a Bellvitge

Per últim, a l’Hospital de Bellvitge aquest dilluns hi ha 124 pacients ingressats per covid-19. D’aquests, 79 són casos convencionals, mentre hi ha 22 persones en estat semi crític i 23 ingressades a les UCIs. Aquestes xifres reflecteixen una “pujada sostinguda” durant les darreres setmanes, segons fonts consultades. D’aquesta manera, no es constata un “gran creixement”, si bé les mateixes fonts apunten que el centre es troba sota una “pressió alta”.

Pel que fa a l’activitat global de l’hospital, l’actual xifra d’ingressats per covid-19 ha comportat l’ajornament d’alguna operació, si bé des del centre insisteixen que aquesta mesura només s’ha adoptat “en casos molt puntuals”. Si l’avanç de la pandèmia segueix a l’alça, la direcció del centre avaluarà l’activació de noves mesures per alliberar llits no-covid.