Dijous, 4 de juliol de 2024
És notícia

Els Bombers eviten que un home es llenci des d’un edifici a Barcelona

Avatar photo

Els Bombers de Barcelona, juntament amb la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han aconseguit evitar aquest dijous al migdia que un home es llancés des d’un edifici en obres al carrer Tarragona de la capital catalana, prop de l’estació de Sants. L’hotel Expohotel s’està rehabilitant i els obrers fan servir una plataforma elevadora per pujar i baixar material. En un moment determinat, abans de les 2 del migdia, un individu ha accedit a la zona restringida per les obres i ha pujat a l’estructura que suporta la plataforma. S’ha quedat allà, gairebé a dalt de tot del bloc, d’unes deu plantes, enfilat a l’estructura metàl·lica i sense voler-ne baixar.

De seguida s’ha muntat un ampli dispositiu de seguretat i emergències, amb el SEM, els bombers i els cossos policials. Els Bombers han elevat una grua de rescat en paral·lel a l’estructura on estava enfilat l’individu i s’han preparat pel pitjor. Diversos professionals han pujat fins al terrat de l’edifici i el pis de sota on hi havia l’home per convèncer-lo i evitar que es llancés al buit. Després de més d’una hora parlant amb ell, un dels bombers s’ha llençat des del terrat damunt de l’home i l’ha pogut contenir. Acte seguit altres operatius l’han ajudat a sortir del lloc on era i l’incident no ha anat a més.

Acompanyat dels cossos d’emergència, ha sortit de l’edifici i ha estat atès per una ambulància del SEM.

 

Telèfons de prevenció del suïcidi

L’any 2021 hi va haver 576 suïcidis registrats a Catalunya, la xifra més alta de la sèrie històrica des del 2005. En concret, es van morir 435 homes i 141 dones. Segons les dades del registre del Codi risc suïcidi (CRS), l’any 2022 es van realitzar 7.533 episodis de conducta suïcida a Catalunya, el que representa una taxa de 98,4 episodis de conducta suïcida per cada 100.000 habitants. D’aquests, 1.640 van ser de persones de 18 anys o menys, el 78% dels quals per part de noies.

El Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona, gestionat per la Fundació Ajuda i Esperança (900 925 555), que es va posar en marxa l’agost del 2020, ha atès 12.870 trucades. Aquest servei 24 hores en va atendre 5.987 el 2022, un 3,6% més que l’any anterior.

 

Des de l’inici del servei s’han detectat 86 trucades de suïcidi imminent o en curs i, en dos casos, les temptatives no només afectaven la persona atesa sinó que suposaven un perill per a la integritat d’altres. D’aquestes 86 persones, un 67,44% eren homes i un 31,40%, dones. Tot i això, les trucades al servei procedeixen de percentatges similars entre ambdós gèneres (són lleugerament superiors les trucades que fan les dones, amb un 53%).

Pel que fa a l’edat, el gruix de les demandes d’ajuda procedeix de persones d’entre 30 i 69 anys (72,75%). Aquest percentatge és 10 punts més elevat que el pes d’aquest grup sobre la població general.

 

De les persones ateses amb idees suïcides, 263 havien intentat treure’s la vida durant el mes anterior a la seva trucada al servei, i 482 ho havia fet en algun moment de la seva vida

En aquest sentit, la Fundació Ajuda i Esperança ha apuntat que cal posar fi als mites sobre el suïcidi que assenyalen les temptatives com a crides d’atenció. La majoria de persones ateses han conegut el Telèfons de Prevenció del Suïcidi al Servei de Salut, la premsa digital i les xarxes socials.

A Catalunya el telèfon 061 Salut Respon també atén peticions i demandes d’ajuda i a tot l’Estat el Ministeri de Sanitat, a través de la Creu Roja, posa a disposició el telèfon 024.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Una trentena de dotacions de Bombers treballen en un incendi a La Selva del Camp

Notícia següent

Científics reintrodueixen una alga al Parc Natural del Cap de Creus

Notícies relacionades